sud, čekić
Foto:shutterstock

Novo doba, pre svega digitalnih tehnologija, stvorilo je ubrzan umrežen i povezan svet. Ubrzanje je stvorilo svet nevoravatnih mogućnosti, ali i velikih izazova. Intenzitet promena, tražila je brzinu odgovora na aktuelne šanse, ali i opasnosti. Velike promene nose velike šanse, ali i traže sigurnost. Pravo mora pružiti sigurnost građanima, ali i napraviti prostor za slobodan razvoj.

Takav svet omogućio je sudar ideja i šansi, ali i sudar različitih interesa. Moderno pravo mora da rešava sporne odnose i bude stabilno tlo, u suprotnom države bez modernog prava pogodne su za nemire, a mladi napuštaju zemlju.

Mladim ljudima potrebno je da iskoriste šanse koje im svet pruža. Velika šansa je IT sektor koji vapi za radnom snagom i puno mladih ljudi iz Srbije mogu da imaju velike plate i da ostanu u Srbiji, da svojom pameću i svojm pošteno zarađenim novcem razvijaju ovo društvo. Zato su potrebni nezavisni sudovi i ministarstva koja donose zakone koji pospešuju razvoj novih, vrednih i pametnih preduzetnika. Srbija je bespotrebno subvencionisala stranim kompanijama radna mesta za IT sektor. To znači da smo strancima plaćali da nas zapošljavaju, iako već postoji na svetskom tržištu potreba za radnicima u IT sektoru. Prevedeno na običan jezik, kada se zaposle svi IT radnici u Srbiji i dalje je potrebno još radnika u ovoj oblasti. U takvoj situaciji trošenje državnog novca je suludo i on može biti iskorišćen da imamo bolje puteve, škole i bolnice.

Da bi mladi ostali potrebno je da imamo pravo koje omogućava da se reši energetska kriza, ali i da Srbija ostane ekološki sačuvana. Potrebno je pravo gde građani neće po dvadeset godina čekati na rešavanje sudskih sporova i gde ćete u istim slučajevima imati različite sudske odluke. Masovni i digitalni mediji promenili su način funkcionisanja poslovanja, pa i svet politike, ali su i ugrozili privatnost građana. Velike kompanije donose brojna radna mesta, ali ne smeju da ugroze prava pojedinca i onemoguće razvoj konkurencije. Za sve to je potrebna reforma i pravosuđa koja je u Srbiji uvek kontraverzna.

O svim ovim i još nekim temama razgovaraćemo na stručnoj konferenciji „Pravo i inovacije“ koja će se održati u Beogradu 3. i 4. decembra – Envoy Conference, Gospodar Jevremova 47.

Pozivamo pravnike, ekonomiste, i inovatore da se prijave.

pravoinovacije.rs

Želimo da u dinamičnim razmenama mišljenja u formi talk show-a predstavimo vizije razvoja različitih sektora od strene vodećih pravnika, privrednika, inovatora i akademske zajednice.
Govornici će biti advokati iz najboljih kancelarija, pravnici, profesori, inovatori, ekonomisti, analitičari. Razgovarajte i družite se sa advokatima iz kancelarije Bogdana Gecića, Zoranom Drakulićem (Point group), advokatom Goranom Draganićem, profesorom dr Vanjom Bajović, Rastkom Petakovićem (Karanović i partneri), Ivanom Miloševićem, (JPM), Đorđem Popovićem (Resalta), dr Milojem Obradovićem (bivši predsednik Komisije za zaštitu konkurecije), Krunom Savović (Živković & Samardžić), Dejanom Tonićem (ERDB), Nikolom Kliskom (Karanović i partneri), Srđanom Dejanovićem (Legal Transformers) i mnogim drugim.

Vidimo se 3. i 4. decembra u Beogradu. Pravo u budućnost.

pravoinovacije.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar