Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Hramu Svetog Save na Vračaru danas počinje sednica Sabora SPC na kojoj će arhijereji birati novog patrijarha, a istoričar Aleksandar Raković očekuje da će izbor biti završen do večernjih sati.

„Očekujem da se brzo, već u prvom, eventualno u drugom krugu, reši pitanje koja trojica ulaze u apostolski žreb odakle se izvlači ime novog srpskog patrijarha“, naveo je Raković za RTS.

On kaže da se radi o važnom izboru za tron „ključne institucije za opstanak srpskog naroda“.

„Crkva je ostala jedina institucija srpskog naroda koja okuplja sve Srbe. Nakon razbijanja naše države 1991, 1992. pa 2006. godine, Srpska pravoslavna crkva jedina ‘zasvođuje’ čitav srpski narod. Za očekivati je da će i ubuduće srpski patrijarh igrati ulogu objedinitelja svih Srba“, naveo je Raković.

Povodom učestalih medijskih napisa da ima podela unutar SPC, Raković kaže da izvesna nesloga među arhijerejima postoji mada je to, prema njegovim rečima, malo prenaglašeno u medijima.

„Kada bude izabran patrijarh očekujem da će svi uskliknuti ‘aksios’, tj. dostojan. Tako će sve rasprave u proteklom periodu biti ostavljene po strani“, rekao je on.

A što se tiče političkog uticaja, Raković kaže da on uvek postoji, kao što postoji i uticaj crkve na državu.

„To je jedna interakcija i Srbi su skloni simfoniji srpske crkve i države“, naveo je Raković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar