Profesor Zoran Radovanović, epidemiolog
Zoran Radovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za Nova.rs da vlast ne želi da naljuti svoje glasače, te da zbog toga ne uvodi prinudne mere za vakcinaciju. On se osvrnuo na najavu premijerke Ane Brnabić da će se do 1. avgusta znati da li je neophodno da određeni deo stanovništva primi i treću dozu vakcine, napominjući da postoji bojazan da će se ljudima, koji su primili dve doze kineske vakcine Sinofarm, dati i treća doza ovog cepiva.

Pročitajte još..

“Vlast neće ništa da radi što bi moglo da naljuti glasače. Zato i ne uvode prinudne mere za vakcinaciju. Ministar zdravlja ima na raspolaganju mogućnost da naredi obaveznu vakcinaciju za određene kategorije stanovništva. On to ne čini zato što bi to bilo nepopularno”, ističe Radovanović.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Krizni štab 01. avgusta dati preporuku građanima o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa. Ona je kazala da će Nacionalno telo za vakcinaciju do 23. jula dati svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, nakon čega će Krizni štab dati preporuku građanima.

Radovanović smatra da je pomenuta odluka u redu, ukoliko se zaista ispoštuju rokovi i ako ona bude pozitivna.

“Idealno bi bilo da imamo dovoljno Fajzerovih vakcina za one koji su primili kinesku. Bojim se da će, nama koji smo primili Sinofarm, biti ponuđena treća doza iste vakcine”, kaže Radovanović.

Na pitanje zašto postoji bojazan od toga da se građanima da i treća doza kineske vakcine, Radovanović podseća da postoje brojni slučajevi gde, kod starijih građana, nisu formirana antitela na dve doze.

“Pitanje je da li će se nešto promeniti ukoliko dobiju treću dozu iste vakcine. Celishodnije bi bilo ukoliko bi to bio Fajzer”, napominje on.

“Novi talas može da bude tokom jeseni”

Sagovornik našeg portala ističe da bi razlog najava predstavnika države da bi do kraja leta mogao da usledi novi talas epidemije koronavirusa trebalo tražiti upravo u činjenici da nemamo dovoljno vakcinisanih građana.

vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Sramota je to što smo mi među prvima započeli sa imunizacijom, a danas zaostajemo za najvećim delom Evrope. Jesen će zavisiti od vakcinacije. Ako bismo uspeli da pređemo 80 vakcinisanih, onda bismo mi mirno dočekali taj period godine. Međutim, malo je verovatno da se to dogodi”, smatra Radovanović, objašnjavajući šta su ključni razlozi zbog čega se u Srbiji sve manje ljudi vakciniše.

“Ne radi se na zdravstvenom prosvećivanju ljudi. Sve je zamrlo, zdravstvena vlast je odustala od kampanje. Može da se desi da na jesen imamo veći talas epidemije, ali ne u razmerama kao što su bili prethodni. Biće verovatno po nekoliko hiljada obolelih dnevno, što je samo po sebi loše”, zaključuje Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare