Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Vanredno stanje u Srbiji zbog pandemije koronavirusa otežalo je obavljanje osnovnih stvari, kao što je kupovina namirnica ili plaćanje računa. Mere Vlade Srbije za sprečavanje širenja virusa su dovele do skraćivanja radnog vremena ili potpunog zatvaranja nekih objekata, a mnogi su zbunjeno oko toga šta i do kad radi?

Prodavnice

Prodavnice mešovite robe i prehrambenih proizvoda rade skraćeno, u najvećem broju slučajeva do 18 časova, iako pojedine radnje rade i kraće. Trgovinski lanci kao što su Lidl, Maksi, Idea, Roda, DIS i Tempo rade i vikendom, do 18 ili do 15 časova. Pozivu Privredne komore Srbije da se skrati radno vreme odazvala se i većina manjih trgovina, koje se zatvaraju do 18 časova, a novo radno vreme je uglavnom istaknuto na ulaznim vratima svake radnje.

Za ljude starije od 65, kojima je u toku trajanja vanrednog stanja zabranjeno kretanje, preko 950 prodavnica širom zemlje otvara vrata nedeljom od 4 do 7 ujutro, kada će moći da obave nabavku za celu nedelju. Ovo pravilo kreće da se primenjuje sutra, 22. marta, a spisak svih radnji koje će biti otvorene možete naći u odvojenom tekstu.

Pekare takođe rade skraćeno, najčešće do 18 časova.

Apoteke

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

Apoteke u okviru sistema Apoteka „Beograd“ koje dežuraju 24 sata u toku vanredne situacije su apoteke „Bogdan Vujošević“ na Novom Beogradu, „Prvi maj“ na Starom gradu i „Gornji grad“ u Lazarevcu.

Apotekarska ustanova Lilly Drogerie uvela je novo radno vreme tokom vanrednog stanja, pa će Lilly drogerije širom Srbije raditi radnim danima i subotom, i to skraćeno, do 15, odnosno 16 časova, u zavisnosti od lokacije. Radno vreme se menja u skladu sa preporukama Vlade.

DM drogerije radiće svakog radnog dana do 18 časova, a početak radnog vremena je od 8 do 10 časova u zavisnosti od drogerije. Vikendom će neke DM prodavnice završavati sa radom ranije. Na sajtu DM drogerije navedeno je tačno radno vreme za svaku prodavnicu u Srbiji.

Veliki deo apoteka i dalje radi regularno, iako su neke skratile radno vreme do 18 ili 19 časova. Kupci ulaze jedan po jedan, pa se red čeka ispred apoteka.

Pijace

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Sve pijace koje se nalaze u sistemu JKP „Gradske pijace“ rade skraćeno, od 8 do 15 časova. Međutim širom Srbije, stanje je različito – tako su u Kikindi potpuno zatvorene sve pijace, kao i u Smederevskoj Palanci i Valjevu, u Nišu su zatvorene sve robne pijace… dok u Subotici pijace rade po standradnom radnom vremenu. Novosadska Najlon pijaca je takođe zatvorena, dok ostale pijace u Novom Sadu rade skraćeno, do 15, odnosno 14 časova.

Banke

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

 

U skladu sa preventivnim merama i preporukama Vlade Srbije, i banke su skratile radno vreme, pa tako većina ekspozitura radi do 14 ili 15 časova. Iz Komercijalne banke su saopštili da je radno vreme od 9 do 15 časova radnim danima i preporučuju da se, kad god je to moguće, koristi bankomat ili elektronsko bankarstvo. I Erste banka ima isto radno vreme, dok ekspoziture Adiko banke uglavnom rade do 14 časova, ali u nekima radno vreme počinje u 9, a u nekima pola sata ili sat ranije. Unikredit banka u nekim ekspoziturama radi od od 8 do 14, a u nekim od 9 do 15 časova. Skraćeno radi i banka Poštanske štedionice, koja se otvara u 8 časova, a u zavisnosti od lokacije zatvara u 13, 14, 15 ili 16 časova, dok subotom rade do 12.

Budući da se radno vreme razlikuje od mesta do mesta za sve banke, savetujemo vam da pre izlaska iz kuće proverite putem interneta koje je radno vreme na vašoj lokaciji.

Pošte

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Pošte širom Srbije takođe rade skraćeno, a neke će u narednom periodu biti i potpuno zatvorene. U poštama koje su inače radile tokom celog dana, radno vreme je sada od 10 do 17 časova radnim danima, odnosno od 10 do 14 časova subotom. Pošto koje rade nedeljom, dakođe rade od dva sata, a isto radno vreme ima i Glavna pošta u Takovskoj u Beogradu, koja više ne radi 24 sata.

U manjim poštama u kojima je rad bio organizovan u jednoj smeni, radno vreme se neće menjati (odnosi se na pošte u kojima je organizovan rad -samo šalterske službe). Takođe, iz „Pošta Srbije“ dodaju da će u pojedinim manjim poštama početak radnog vremena takođe biti od 10 časova.

Pojedine pošte manjeg kapaciteta su privremeno zatvorene, a spisak objekata koji ne rade možete naći na sajtu „Pošta Srbije“.

Šta ne radi

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Svi šalteri javnih službi su zatvoreni, izuzev Poreske uprave, Uprave carine i Uprave za trezor. Teretane i drugi sportski objekti takođe ne rade, kao ni vrtići i obrazovne ustanove. Zatvoreni su noćni klubovi, a od danas u 20 časova biće zatvoreni svi kafići, restorani i tržni centri. Noćni prevoz je već obustavljen, a od nedelje javni gradski prevoz uopšte neće saobraćati. Neki frizerski i kozmetički saloni su samoinicijativno rešili da privremeno obustave rad, kao i druge manje trgovine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram