ČAČAK - "Fabrika reznog alata", FRA
Foto: Nenad Nešović

Radnici čačanske "Fabrike reznog alata" u stečaju i dalje čekaju isplatu otpremnina, a u poslednjih šest meseci su, kako kažu, primili po oko pedesetak hiljada dinara. "Više ne možemo da čekamo naš novac koji su nam obećali u martu mesecu. Nemamo od čega da živimo, prehranimo porodice... Ugrožena nam je egzistencija, radimo dodatne poslove", navode oni za Nova.rs. Kako dodaju, odjavljeni su sa evidencije NSZZ, i oni koji bi trebalo da se vrate u preduzeće da rade ne znaju šta da očekuju.

„Nedavno je u Čačak dolazio i državni sekretar Ministarstva privrede, Dragan Stevanović, ali nam nije ni reč rekao, a obećavao je preporod fabrike“, ogorčeno pričaju zaposleni. Prema njihovim rečima njihova agonija se produžava iz dana u dan, a porodice skoro da gladuju. Sa druge strane, predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić potvrđuje za Nova.rs njihove navode.

„Zaista su zaposleni na ivici nerava. Njihova neizvesnost traje od 2. marta. Resornom ministarstvu se već treći put dostavlja nepotpuna dokumentacija. Početkom juna smo imali sastanak sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i državnim sekretarom Stevanovićem kada je potvrđeno ono što je ranije dogovoreno“, ispričao nam je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Đelić je podsetio da je tada precizirano da će 85 radnika koji imaju više od 40 godina radnog staža prvi dobiti otpremninu u visini jedne trećine bruto ličnog dohotka koji su ostvarili u fabrici. Druga grupa od 342 uposlena, koji imaju do 40 godina radnog staža, dobiće po 200 evra za svaku godinu radnog staža, objasnio je Đelić.

Prema njegovim rečima, sporan status 62 radnika koji su zasnovali radni odnos dok je fabrika bila u procesu restrukturiranja 2014. godine, što po Zakonu nije dozvoljeno bez saglasnosti Ministarstva za rad, koje rukovodstvo fabrike nije pribavilo biće, takođe, rešen. Zbog toga što ih je primio u radni odnos, ističe Đelić, direktoru Milanu Vidakoviću sledi krivična prijava. Međutim, kako oni ne bi bili oštećeni, isplatiće im se jedna trećina bruto ličnog dohotka.

„Međutim, problem je što nema realizacije kada je u pitanju otpremnina. I državni sekretar i gradonačelnik su tolerantni prema generalnom direktoru koji vrši opstrukciju time što dostavlja neurednu dokumentaciju ministarstvu. Mi tražimo od državnog sekretara umesto alibija pruženom direktoru Milanu Vidakoviću o navodnim lošim uslovima za rad, koji zaradu od 120 hiljada dinara, službeni auto i sve benefite da ga pozove na odgovornost, jer je on lično napravio gubitak u iznosu od 21 milion evra od velike pomoći i subvencija dobijenih od države“, tvrdi Đelić.

Prema njegovim rečima, generalni direktor se u „FRA“ nije ponašao domaćinski, a postoje i sumnje da se radi o kriminalu.

„Imam papire i dokaze, ali sa konkretnim podacima ću izaći kada obavestim tužilaštvo. On je poklonio kupcu hale kugličnih vretena oko 16 ari zemljišta fabrike, iako njemu pripada samo prostor uz zgradu i nužno korišćenje pešačke staze. Podneću zbog toga krivićnu prijavu protiv Vidakovića. Prošle godine je direktor napravio, u uslovima korone, dva miliona reprezentacije. Pa da li je to normalnio dok radnici nemaju ništa“, zapitao je Đelić.

Pozivam državnog sekretara da se odmah isplate otprtemnine radnicima „FRA“ ili ćemo organizovati protest ispred Ministarstva privrede, zaključio je predsednik Industrijskog sindikata za naš portal.

Kako saznaje Nova.rs iako fabrika nije prodata novi kupci dolaze u preduzeće i obeležavaju mašine. Zakupac dela halskog prostora biće Adam Zimonjić, vlasnik preduzeća „Maestral“. Biće uposleno 210 radnika. Stečajni upravnik preuzima ostali deo fabrike i prodavaće je kako bi se namirili poverioci, a AIK banka je jedan od najvećih.

Inače, FRA je osnovana 1953. godine, a do 1960. proizvodila je nareznice i ureznice. Sopstvenim sredstvima šezdesetih godina počela je izrada i drugih alata od visokokvalitetnih čelika. Godine 1993. imala je 3350 uposlenih radnika, medjutim, sankcije, nebriga rukovodstva, ali i lokalnih vlasti, kao i bombardovanje su učinili svoje, tako da sada broji svega 462 zaposlena, nalazi se u postupku restrukturiranja, a sada u stečaju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare