Foto: Sremska televizija, Privatna arhiva

S.T. (70) krajem aprila doživela je moždani udar, a nakon dva i po meseca provedenih u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Dr Borivoje Gnjatić" njeno stanje se pogrošalo, tvrdi njena ćerka Radmila koja je optužila ovu ustanovu za zanemarivanje njene majke. Posledice su teške, a gotovo nadrealno deluje da je njena majka u Slankamenu dehidrirala.

Kako ističe Radmila u razgovoru za portal Nova.rs, njena majka puštena je iz beogradske bolnice Sveti Sava, gde je bila pre Slankamena, sa 4. stepenom neporketljivosti, a da je nakon rehabilitacionog centra S.T. imala 5. stepen nepokretljivosti.

„Da li je realno da iz rehabilitacionog centra šaljete osobu koja je izgubila sve funckije rada, a došla je kod vas sa funkcijama rada ruke i noge. To je živa sramota, dođeš u cetnar da prohodaš, a vrate te u još gorem stanju“, ističe naša sagovornica.

Uzrok u ovakvom pogoršanom zdravstvenom stanju S.T. njena ćerka vidi u dehidrataciji i zanemarivanju u ustanovi. Naime, Radmila tvrdi da je njena majka bila „stalno žedna“ u ustanovi u Starom Slankamenu.

„Kada je dobila moždani primili su je u Urgentnom centru i zaključili da je jak moždani, ali su bili zadovoljni njenim deformitetom u odnosu na kliničku sliku, pa je završila nakon toga u Svetog Save, tamo su koliko toliko brinuli o njoj, a ona je mogla da sedi, sama da jede desnom rukom, bila je u svesnom stanju i pričala je sa mnom telefonom“, opisala je Radmila stanje majke tri dana pre odlaska u Slankamen.

Kako nam navodi njena ćerka, S.T. je prvih dana u specijalnoj bolnici u Slankamenu mogla da sedi, međutim Radmili su lekari iz dana u dan, kako navodi, pričali da je njena majka slaba, ali da je opšta slika u redu.

Ona tvrdi da je u početku imala problema i da obiđe majku jer joj je medicinsko osoblje „govorilo da je epidemija koronavirusa, te da ne može da je poseti“.

„Puste me posle dve nedelje da je posetim i ja vidim da to uopšte nije ista osoba, ne priča, niti pušta glas, donesem joj vodu i kako ju je popila, ona je pustila glas i ja shvatim da je ona žedna, iako su mi sestre tvrdile da joj daju vodu… Ja sam po ustima videla da je majka žedna“, priča Radmila za naš portal i nastavlja:

„Sve što pojede, ona bljucne. Ja je pitam šta je problem i zašto ne jede, a mama mi kaže da joj guraju pune kašike, te da ona ne može punu kašiku da drži u ustima i da joj se povraća.“

Foto:Privatna arhiva
Foto:Privatna arhiva

Radmila navodi da su S.T. kasnije prebacili u drugo odeljenje, a za koje Radmila kaže da su joj rekli da tamo „uče balans“.

„Ona je izgubila balans tela, ona ne može da sedi. Ja pitam kako je došlo do toga da izgubi balans tela, a u Svetog Save je pravila četiri koraka sa fizioterapeutom, a sada u rehabilitacionom centru ne može ni da sedi normalno“, navela je Radmila.

Kakvo je na kraju zapravo pravo stanje S.T. nakon dva i po meseca u ovoj ustanovi, naša sagovornica otkrila je kada su je 21. jula ove godine prebacivali iz ove bolnice u privatni starački dom.

„Žena je bila kao riba na suvom, koja bukvalno gleda kada će da izdahne. Od doktorke opšte prakse dobijemo uput odmah za Hitnu pomoć, a u bolnici u Zemunu mi kažu da je žena dehidrirala. Doktor je pitao šta rade ovi u domu i da li joj daju vode da piju, a ja im kažem da to nije iz doma, da je ona juče došla tamo. Ona je žedna već 2,5 meseca u Slankamenu, na šta je on samo zaćutao“, priča nam Radmila i nastavlja:

„Želudac su joj u Slankamenu potpuno uništili, ne može više ništa da jede, oni su doveli ženu u stanje da ja ne znam ni da li ću uspeti da je povratim… Tamo one pacijente koji su malo bolji, njih izbace napolje da viđaju rodbinu, a one koji su teže bolesni od njih se diže ruka. Meni je majka izgledala izmučeno tamo, a i kada sam je obišla ona me je pitala kada je vodim kući.“

Inače, Radmila nam navodi da je i njen stric imao loša iskustva u Slankamenu pre 15 godina, te da je on tamo izgubio balans tela i da nije mogao da sedi.

„Ja nisam imala vezu da ja sada tamo mogu da biram da li ću Slankamen ili Setlers, ja uglavnom nisam verovala da je to toliko jadno prema pacijentima“, tvrdi Radmila.

Kako kaže naša sagovornica, ona je do sada jedino pisala Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću.

„Sa mojom mamom šta je urađeno, urađeno je. Tamo toliko naših roditelja leži, ne daj Bože nikom. Sramota da se tako ophode prema pacijentima i da ih tako otpisuju. Samo treba malo više pažnje i nege“, poručila je Radmila.

Foto:Privatna arhiva
Foto:Privatna arhiva

Portal Nova.rs je pisao i bolnici u Slankamenu. Bili smo uporni, pa smo naš upit i ponovili na oba mejla objavljena na sajtu bolnice. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO – Dr Verica Ilić: Starijim građanima preporuka je 4. doza vaccine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar