Rade Panić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Trenutno u Srbiji ima "i 20 puta više zaraženih" od broja osoba koje se javljaju lekarima, rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić . On je u "Novom danu" na N1 procenio da je veliki problem i dalje nedostatak zaštitne opreme u kovid ambulantama.

Panić je istakao da je jedan od glavnih problema kod nas to što se politika meša u struku, navodi N1.

„Lekari bi trebalo da se pitaju o odlukama, a Vlada Srbije bi trebalo da ih sprovodi, a kod nas je obrnuta situacija“, rekao je on.

Podsetimo, zdravstveni radnici iz organizacije „Ujedinjeni protiv kovida“ ukazali su da su ispunjeni svi uslovi za uvođenje vanredne situacije na teritoriji Srbije.

„Kao i sve u Srbiji, to je teška tema koju je potrebno objasniti građanima Srbije i svima onima koji se nedovoljno bave ovom problematikom. Zakonski normativi su vrlo jasni, pitaju se Zavod za javno zdravlje i pita se Republička stručna komisija za zaštitu od zaraznih bolesti. Na njihov predlog, ministar bi trebalo da reaguje, a kasnije da se preko Vlade i sprovode te mere“, objašnjava on i dodaje da iako bi trebalo da postoji, Republičke stručne komisije „zapravo nema“.

„Kada smo pitali zašto Krizni štab funkcioniše tako, a nema Republičke stručne komisije, čuli smo izjavu Darije Kisić Tepavčević da su zapravo svi članovi te Komisije članovi Kriznog štaba. Vlada je iskoristila situaciju da formira vanredno tela koja su zadužena za rešavanje neke situacije, i bitno je reći da su zaduženi za ono što je u domenu Vlade. Problem epidemije nije u domenu Vlade. U domenu je Ministarstva zdravlja i ministar zdravlja je taj koji donosi odluke“, ističe Panić.

Prema njegovim rečima, zakon jasno distancira politiku od struke.

„Ono što se je desilo je to što se redovno dešava u Srbiji, da se vlast meša u posao koji nije njihov. Dakle, Vlada može da postupa prema onome što je ministar doneo kao odluku, na predlog stručnih tela. I to je ono zašto se borimo, da se sve vrati u zakonske okvire“, ističe Panić.

Da se pita samo struka

To bi, prema njegovom mišljenju, pomoglo lekarima koje se nalaze u Kriznom štabu da sa više integriteta odlučuju šta treba da se uradi.

„Ovde bi moralo da se pita samo struka, a Vlada bi morala samo da sprovodi“, podvlači Panić.

On napominje da bi epidemiološke mere trebalo primenjivati u zavisnosti od toga kakva je situacija u pojedinačnim delovima zemlje.

„Nema potrebe ako je u Vranju žarište, da se zatvara Subotica. Nelogično je potpuno“, ističe Panić.

On ukazuje da postoji problem sa relevantnim podacima, i procenjuje da je trenutno 20 puta više zaraženih od onoga što se zvanično predstavlja.

„Profesor Tiodorović je rekao da očekuje da je deset puta više zaraženih od onoga što se javlja, a ja bih rekao da je i dvadeset puta više, jer je očigledno da se u Srbiji i dalje ne testira koliko treba. Vrlo je sporno i sa kakvim testovima radimo. I dalje nemamo sistematičnost u radu koja je u ovom trenutku najbitnija“, naglašava Panić.

Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC / an

I dalje problem sa zaštitnom opremom

On je ukazao na to da i dalje postoji problem sa zaštitnom opremom, i kaže da medicinsko osoblje u kovid ambulantama dobija tri maske nedeljno za korišćenje.

„Neophodno bi trebalo da budu dve dnevno. Ne znamo ni stanje testova, ni ko se testira, ni kako se testira. Ne znamo šta imamo od zaštitne opreme na stanju i da li imamo mogućnost da je nabavimo, kao i kakvi su nam bolnički kapaciteti“, kaže Panić.

„Ako je neophodno da radi privreda, kafići u tom broju ne treba da rade“

On je kritikovao otvaranje tržnog centra „Galerija“ i ocenio da je to „nedopustivo“, zbog rizika kojem su se izložili prisutni.

Panić je upozorio da je za korišćenje respiratora neophodno veliko stručno znanje, i upozorio da je trenutno kratka obuka za one koji uče kako se oni koriste.

Založio se za strože mere i ograničavanje rada kafića i ostalih ugostiteljskih objekata.

„Ako je neophodno da radi privreda, kafići i sve ostalo u tom broju ne treba da rade, a ukoliko rade, da se striktno sprovode mere distance i higijene“, napominje on.

Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Upozorava da ukoliko se trend povećavanja broja zaraženih nastavi, veoma brzo će doći do popunjenja bolničkih kapaciteta, kao i da je već sada ogroman broj zaraženih zdravstvenih radnika.

Panić je istakao da je zbog velikog broj zaraženih osoba u Srbiji, neophodno pooštriti kontrolu na ulazu u zemlju.

„Ovo je stvarna opasnost, nije igra, i trebalo bi ozbiljno da shvatimo ovu situaciju“, zaključio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare