Čačani odaju počast stradaloj deci i radniku škole Foto:Nenad Nešović

Srca dece su se ugasila, neka se ugase i školska zvona, poruka je koju su poslali večeras u Čačku predstavnici Sindikata obrazovanja tog grada i učenici koji su odali počast stradalima u masakru u beogradskoj školi.

Naime, Sindikat obrazovanja Čačak organizovao je večeras paljenje sveća na Gradskom trgu u Čačku povodom tragedije koja se dogodila u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Tom prilikom, prisutni su održali minut ćutanja u čast ubijenih učenika i radnika obezbeđenja u toj školi, palili su sveće i donosili cveće na plato ispred Kulturnog centra.

Na sednici Glavnog odbora održanoj večeras, Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ), sa 28 škola članica, najavio je potpunu obustavu nastave u četvrtak, 4. maja. I Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije donela je odluku o potpunoj obustavi nastave u preko 800 škola u Srbiji, u petak, 5. maja.

„Srca dece su se ugasila, neka se ugase i školska zvona“, navodi se u saopštenju Sindikata obrazovanja Čačak.

„Ministar prosvete Branko Ružić odmah treba da podnese ostavku nakon tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, ocenio je danas za naš portal profesor srpskog jezika Stefan Avramović koji predaje u čačanskoj „kući znanja“ „Dr Dragiša Mišović“.

Čačani odaju počast stradaloj deci i radniku škole Foto:Nenad Nešović

Prema njegovim rečima i danas je nastava u popodnevnim satima otpočela minutom ćutanja za nastradalu decu i kolegu.

„Ovaj napad je bio stravičan. Jednostavno, pamet zaćuti i reči stanu. Ne možemo da pojmimo da se to desilo“, kaže Avramović.

Smatra da su tekovine koje su vezane za Teksas stigle u Srbiju.

„One dolaze polako. I mi, i deca smo uznemireni. Šta će se sutra dogoditi, ne znamo. Ovo je kap koja je prelila čašu“, objašnjava on.

Stava je da prosveta treba da stane i kolege obustave dalji rad.

Čačani odaju počast stradaloj deci i radniku škole Foto:Nenad Nešović

„Tragično je to što se ovaj događaj nije desio iznebuha. Koreni su se videli jer se u društvu koje propagira nasilje, setimo se slučaja Kristijana Golubovića u ulozi učitelja. To je strašno i ponižavajuće za svakog od nas. Najgore su reči ministra koji u tome nije video ništa sporno. Zakoni se ovde ne poštuju, kockarnice ne treba da budu u blizini škola do 200 metara. Deca tu ulaze, tako da je ovo kulminacija svega toga. Dakle Ružić treba da podnese ostavku iz moralnih razloga. Životi su izgubljeni i situacija je strašna“, zaključio je nastavnik.

Podsetimo, u pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i zbrinuti su u Urgentnom centru i Tiršovoj.

***

BONUS VIDEO – Pucnji i muk u srcu Beograda: Devetoro ubijenih u osnovnoj školi na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar