Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kada su dozvolili da rade zatvoreni prostori ugostiteljskih objekata, dolazak na stadione je mnogo manja opasnost", ocenjuje, u razgovoru za Nova.rs, epidemiolog Radmilo Petrović. On na taj način komentariše najave da bi Krizni štab uskoro mogao da razmatra mogućnost da se vakcinisanima i onima koji imaju negativan PCR i antigenski test odobri prisustvo sportskim i kulturnim manifestacijama, ali svakako u ograničenom broju.

 

Tu mogućnost stidljivo je najavio član Kriznog štaba Branisalav Tiodorović.

„Kada je Krizni štab dozvolio da rade kafane, kafići i restorani do 22 sata u zatvorenom prostoru to je mnogo opasnije nego da se na otvorenom stadionu skupe gledaoci da prate utakmicu, pogotovo ako imaju potvrdu o vakcinaciji. To je mnogo manje opasnoso nego u kafana i kafićima“, smatra naš sagovornik, iskusni epdemilog Radmilo Petrovć.

Radmilon Petrović

On ističe da je reč o gledaocima, a ne navijačima.

„Ogromna je razlika između gledalaca i navijača. Gledaoci prate utakmicu, na dva metra ostojanja, veliki je stadion. Navijači se skupe na gomilu i neće da poštuju rastojanje od dva metra, oni viču, pevaju pesme. Tako se okolo širi virus. Ja sam za to da gledaoci budu na stadionu, a ne navijači. Ja sam za to da neko kontroliše.

Sa druge strane, virusolog iz Kraljeva Milanko Šekler je nešto oprezniji.

„Moj lični stav je da za otvaranje stadiona treba sačekati da se vakciniše barem 50 posto stanovništva“, kaže Šekler.

Podsetimo, Beograd se polako približava tome da ima 50 posto vakcinisanog stanovništva – trenutno taj procenat iznosi 45. Ima mesta u kojima je odziv na vakcinaciju znatno slabiji i ne prelazi osam posto – kao što je slučaj sa Tutinom.

Srbija je poznata po labavom odnosu prema pravilima, pa se tako i sada na pojedeinim utakmicama može videti prisustvo publike. Za kazne zbog takvog nepoštovanja epidemioloških pravila još nismo čuli.

Derbi Prve lige Srbije između Radničkog iz Kragujevca i Kolubare odigran je šestog maja. Tokom utakmice povremeno su kadrovi otkrivali da se na tribinama nalazi publika.

Ne samo da je sedela na tribinama, već su pojedini napravili probleme pa su bili izbačeni sa stadiona. Na snimku se mogu videti i detalji kada manja grupa vređa glavnog sudiju, a potom reaguje i obezbeđenje tražeći da oni napuste stadion u Lazarevcu.

 

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare