Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

Društvo 06. mar 202010:05 > 13:32
Podeli:
koronavirus u srbiji
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Pojavio se prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, potvrdio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Zaražen je čovek od 43 godine, koji često boravi u Budimpešti, rekao je ministar Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je u izolaciji, u bolnici u Subotici, a testom je jutros potvrđeno da je zaražen koronavirusom, potvrdio je ministar.

Pacijent, njegova supruga i deca se osećaju dobro, izjavio je ministar Lončar.

Spremni smo, nema nikakvog mesta za paniku

„Nastavićemo sa primenom svih mera, nema mesta strahu, samo podsećam muškarce starije od 75 godina da se pričuvaju kao što smo ranije preporučili“, dodao je Lončar.

„Želim da kažem da ovo nije samo problem Srbije već i globalni problem. Koronavirus nema pasoš, nije mu problem da pređe granicu. Mislim da bi trebalo da se sastanu svi ministri zdravlja sa teritorije Evrope i da se zauzme zajednički stav, koji bi sprovodile sve evropske zemlje. Do tada, sprovodićemo ono što kaže struka, u svetu i kod nas“, rekao je Lončar.

„Stupili smo u kontakt sa ljudima koji već imaju iskustva u lečenju obolelih od koronavirusa i od njih tražimo uputstva o najboljoj praksi za lečenje“, dodao je ministar zdravlja Srbije.

„Imamo pacijenta koji je otkriven, prepoznat i leči se u Subotici. Imamo razrađen plan šta će biti sa prvim, drugim, desetim pacijentom, i gde će biti i kako će se lečiti, i ti planovi postoje za Beograd i za druga mesta. Svi mogu da budu i biće zbrinuti na adekvatan način“, poručio je Lončar.

Dodao je da je najbitnije da ljudi veruju institucijama države, i istakao da su angažovani lekari ceo svoj život posvetili pripremi za ovakve situacije, i da treba imati poverenja u njih.

„Nijedna odluka neće biti doneta iz političkih razloga već samo iz stručnih razloga“, podvukao je Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare.