Foto:Screenshot/Youtube/RTS

Ono što je do sada rađeno u kineskim gradovima Šenžen i Vuhan, kao i u Dubaiju, danas je u Srbiji i Kraljevu urađeno prvi put - članovi „Agro dron tima“ dezinfekciju su počeli da obavljaju bespilotnim letelicama – iz vazduha

Dezinfekcija je potpuno besplatna, a grad je obezbedio dovoljne količine natrijum hipohlorita.

Planirano je da kompletna dezinfekcija dronovima bude završena do ponedeljka.

Prema rečima Gorana Iskića iz „Agro dron tima“, njihova ekipa na poziv grada Kraljeva, preko Klastera bespilotnih letelica, došla je da pomogne u dezinfekciji grada zbog epidemije Kovid19.

„Ovo je prvi put da da radimo u Srbiji, u svetu je to rađeno u Kini (u Šenženu i Vuhanu), u Dubaiju, a u Evropi – u Kraljevu prvi put“, kazao je Iskić za kraljevački Portal Krug.

 

Foto:Screenshot/Youtube/RTS

 

Prema njegovim rečima, reč je o letilici DGA T 16 , čija je primarna upotreba u poljoprivredi, odnosno služi za tretiranje useva iz vazduha sa primenom pesticida visoke koncentracije, vrlo je efikasna, jer jednim „tankom“ može da se tretira oko 1,5 hektara, a za sat vremena od 8 do 10 hektara.

Prva iskustva stigla su iz Kine, koji su u Šenženu i Vuhanu tretirali oko 600 miliona kvadratnih metara sa ovakvim letelicama.

„Mi smo od njih dobili sve protokole i uputstva kako se to radi, koja se sredstva koriste, na kojoj visini, koji rastvor. Tamo gde klasičnim načinom nije moguće izvršiti dezinfekciju, gde ne možete prići vozilom mi ćemo te situacije sagledati i reći ovde možemo mi sa letelicom doći da to odradimo“, objasnio je Iskić.

On je rekao da će pokušati da pokriju površine gde su parkovi, šetališta, škole, bolnice, ispred muzeja, Doma vojske.

Dodaje da letilica može da ponese 16 litara dezinfekcionog sredstva i da će danas biti tretirane površine u prigradskim naseljima Ribnica, Kovanluk, Žiča kao i u samom centru grada.

Od danas, kako je najavio gradonačelnik dr Predrag Terzić, grad Kraljevo, počinje samostalno da proizvodi dezinfekciono sredstvo – natrijum hipohlorit.

Izvor: Portal Krug

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram