Nepregledna kolona vozila kreće se ulicama Prijepolja u znak protesta protiv Rio Tinta i bilo kakvog daljeg rudarenja u Srbiji. Protest je, kako kažu organizatori, isključivo građanski, bez bilo kakvih stranačkih obeležja.

Prijepoljci su izašli da, kako kažu, odbrane Srbiju od zla koje se nad njom nadvilo i koje preti svakom njenom stanovniku, bilo koje narodnosti, političke ili bilo koje druge pripadnosti.  Borbu protiv litijuma upoređuju sa litijama u Crnoj Gori, koje su donele promene i odbranile svetinje a borba protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma je borba za najveću svetinju, zemlju Srbiju, njenu zemlju, vodu i vazduh.

Oko pet kilometara od grada, između dve svetinje, manastira Mileševa i džamije Hisardžik, u 18 časova je krenula kolona vozila u kojima su građani Prijepolja. Svi su složno krenuli u protesnu vožnju da pokažu da, kada se brani sopstvena zemlja, ne postoje nikakve razlike i da jedino sloga i jedinstvo u tome mogu i da uspeju.

Grupa građana koja je organizovala protest za Nova.rs kaže da građani Prijepolja i okoline znaju šta im je zajedničko i za šta će se uvek boriti na istoj strani.

Protest protiv Rio Tinta u Prijepolju Foto: Privatna arhiva

„Ovi protesti ne prihvataju bilo kakve podele, ni stranačke, političke, verske, bilo kakve, danas smo svi jednaki. Svi želimo da odbranimo svoju zemlju od Rio Tinta i svih drugih koji žele da Srbija postane rudarska kolonija. Svima treba da bude samo jedno jasno, ne damo svoju zemlju, vodu i vazduh, ne damo našu Srbiju jer ona je ta koja je opstajala i opstaće zahvaljujući svom narodu i ljubavi kojom ju je kroz vekove branila. Prijepolje nije danas na spisku ali niko ne zna da li će biti sutra. Svi smo mi u istom problemu, ako je jedan kvadrat Srbije ugrožen, zadatak svih nas je da ga branimo. To pokazujemo danas i tako će biti sve dok Rio Tinto i kompanije slične njoj, ne odu iz Srbije“, poručuju organizatori protesta.

Prijepoljac Rade Babić je jedan od učesnika današnjeg jedinstvenog protesta. Kaže da je očuvanje životne sredine i prirode obaveza svih, a da je sve drugo nedopustivo.

Protest protiv Rio Tinta u Prijepolju Foto: Privatna arhiva

„Nećemo dozvoliti da nam uništavaju vodu, zemlju i vazduh. Konkretno mislim i na ovi vlast koja je sada u Srbiji ali i prethodne, sve one koji su dozvlili da stranci i njihove kompanije rade ovo što rade ovoj našoj zemlji, na sve one koji na bilo koji način u tome učestvuju. Predsednik tvrdi da od rudnika neće odustati, verovatno je uzeo neke pare ali kako god da je, ovo je poslednji trenutak odluke, hoće li biti ovog naroda ili ove vlasti. Jedni će posle ovoga završiti svoju karijeru, ili ova vlast i ovaj sistem ili ovaj narod neće imati nikakvu više budućnost ovde ako sa rudnicima to prođe. Mislim da je ovo pitanje biti ili ne biti, a gledajući proteste drugih gradova, mislim da je vreme da se narod oslobodi straha. Crnogorci su se oslobodili braneći svetinje a ovo je naša poslednja svetinja koju moramo da odbranimo“, kaže za Nova.rs Babić.

Dragana Rahidžija se takođe našla u današnjoj koloni. Kaže da Srbija nema alternativu niti borba za svoju zemlju.

Protest protiv Rio Tinta u Prijepolju Foto: Privatna arhiva

„Borim se za očuvanje zemlje, vode i vazduha, to je jedino što nam je ostalo i za to se moramo boriti, bez toga nema ni nas, to nema cenu ni alternativu. Prijepolje danas pokazuje slogu i zajedništvo, jer borimo se za ono što nam je svima zajedničko. Svi smo mi deo Srbije, koje god da smo vere ili političke strane, levi ili desni, moramo gledati pravo, napred u budućnost a sa Rio Tintom Srbija budućnosti nema“, poručuje Dragana.

Damir Bećirbašić za Nova.rs kaže je zadovoljan odlukom i idejom Prijepoljaca da organizuju nestranački i nepolitički protest, u kome ne učestvuje ni jedna organizacija, niko sem građana.

Protest protiv Rio Tinta u Prijepolju Foto: Privatna arhiva

„Smatram da je ispravna odluka da se protest pokazao kroz vožnju jer iskustva iz 2021. kada je bilo različitih provokacija od strane raznih batinaša, su nam pokazala da svi učesnici, pre svega moraju biti bezbedni a i da ne bi bilo kako mi želimo nasilje, rušenje ustavnog poretka i šta već sve možemo čuti od strane onih koji ne podržavaju građanske proteste protiv Rio Tinta. Mi želimo da budemo na mapi onih koji se u Srbiji bore za zdravu životnu sredinu. Ne želimo da iko živi pored rudnika a da to ne želi, pogotovo kada za taj život ne postoje garancije. Vrhunski stručnjaci su objavili radove u stranim časopisima u kojima su izričiti da je Rio Tinto štetan, tako i SANU pa mi verujemo struci a ne bilo kakvim političkim pričama, niti nas to zanima. Ovde smo da svi zajedno, i Srbi i Bošnjaci, pokažemo da smo složni i da branimo Srpsku zemlju na kojoj svi živimo“, kazao nam je Damir.

Protestna vožnja protiv iskopavanja litijuma u Prijepolju Foto: N1

U protesnoj vožnji, koja je trajala oko sat vremena, učestvovalo je više od stotinu vozila, koja su se kretala trasama ukupne dužine oko 40 km. Na ulice su izašli meštani koji su pozdravljali učesnike kolone. Sve je prošlo u najboljem redu bez provokacija ili incidenata.

Protestna vožnja protiv iskopavanja litijuma u Prijepolju Foto: N1

***

BONUS VIDEO – „Ne sećam se da Rio Tinto i litijum postoje u Ustavu Srbije“: Stojanović o privođenjima građana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare