Protest u Loznici "Ne damo Jadar" Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U organizaciji ekoloških udruženja protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma večeras će biti održani u četiri, a do subote u još najmanje 19 gradova.

Do sada su protesti održani u 28 gradova širom Srbije, a u nekim mestima je, prema proceni Arhiva javnih skupova, prisustvovalo više od 30 odsto lokalnog stanovništva.

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji.

Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, je 10. avgust.

Marš na Drinu, Ne damo Jadar, Rio Tinto, litijum. Kreni Promeni pešačenje do Gornjih Nedeljica
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Proteste zbog najave otvaranja rudnika litijuma podržale su i mnoge poznate ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić i Nenada Jezdića, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, košarkaša Vladimira Štimca, univerzitetskih profesora Mila Lompara, Ratka Ristića, Branimira Jovančićevića, Duška Kuzovića, Lazara Krička, košarkaškog trenera Duška Vujoševića, pisca Gojka Božovića…

Prema dosadašnjim najavama, do subote kada će biti održan centralni protest u Beogradu na Terazijama, protestovaće se u još 19 gradova.

Večeras će građani, koji se protive nameri aktuelne vlasti da dozvoli kompaniji Rio Tinto otvaranje rudnika litijuma i bora u dolini Jadra, protestovati u Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Jagodini i Kniću.

Za sredu, 7. avgusta, protesti su zakazani u Kragujevcu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu, svi s početkom u 19 časova.

Pročitajte još:

U četvrtak 8. avgusta, Gornjomilanovčani organizuju protest u Gradskom parku (19h), a u isto vreme protestovaće i građani Subotice (Trg slobode), Smederevske Palanke (kod Fontane), Kruševca na Trgu kosovskih junaka i Zaječara (Trg Nikole Pašića).

Pod geslom „Za mnom junaci“, protest Čačana je zakazan za 9. avgust na Gradskom trgu (19h), kao i u Nišu (kod Gradonačelnika), Vranju (plato ispred Robne kuće), Lazarevcu (ispred Rudarske česme) i u Vladimircima.

Protest u Beloj Crkvi biće održan u subotu 10. avgusta, u 11 sati pre podne, u Gradskom parku.

Proteklih dana održani su masovni protesti građana zbog najave otvaranja rudnika litijuma u Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi, Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Paraćinu, Požegi, Mionici, Ubu, Raški, Pančevu, Topoli, Osečini, Rači, Smederevu, Rekovcu, Bresnici, Boru…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare