Protest u Pragu Foto:Miloš Bojović

Nekoliko desetina srpskih državljana koji rade ili studiraju u Češkoj okupilo se danas ispred Ambasade Srbije u Pragu.

Kako su naveli cilj okupljanja je podrška u „podizanju glasa i širenju istine u vezi sa protivustavnim delovanjem srpske vlade na čelu sa, predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem“.

„Ovo nije samo ekološki ustanak i borba za očuvanje životne sredine. Ovo je borba protiv laži, obmana, poricanja i nepreuzimanja odgovornosti. Ovo je borba za bolji život u poštenoj državi. Ovo radimo zato što želimo da imamo gde da se vratimo“, poručili su okupljeni.

Organizatori su naveli da je u Češkoj početak ispitivanja mogućnosti ekstrakcije litijuma najavljen za 2025. godinu.

Protest u Pragu Foto:Miloš Bojović

„Pokušaćemo da iskoristimo situaciju u kojoj se nalazimo mi i naša zemlja i predupredimo je u jednu sveobuhvatniju borbu protiv uništenja čitave planete. Nastojaćemo da predočimo naše iskustvo ekološkim organizacijama u Češkoj i time doprinesemo zaustavljanju ove prljave igre koju sa nama (zemljama ekonomski siromašnijim) igraju oni čiji je jedini cilj da jedino njihova teritorija bude čista (neke od skandinavskih zemalja su najavile potpuno ukidanje automobila sa motorima na fosilna goriva i prelazak na automobile na električni pogon do 2025. godine). Borba će trajati dok se ne nađe humaniji način za dobijanje ovog metala“, saopštili su organizatori.

Protest u Pragu Foto:Miloš Bojović

Oni su izarazili nadu da će podrška dijaspore biti konstantna i masovna.

Bonus video – Sukob na protestu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar