Foto: Facebook/Malinari Zapadne Srbije Arilje Ivanjica

Oko 700 malinara iz Arilja i Požege organizovali su danas protestnu vožnju zbog sramno niske cene "crvenog zlata".

Kivni su na ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković koja je pre desetak dana na sastanku u Ivanjici obećala otkupnu cenu od tri stotone dinara. Prema rečima Vlada Stankovića, obećanje nije ispunjeno.

„Otkupne cene variraju od jednog do drugog otkupnog mesta i kreću se u rasponu od 150 do 200 dinara“, priča on za Nova.rs. Stanković ističe da su dali rok resornom ministarstvu 48 sati da reši njihove probleme.

Kako naglašava proizvođači su se dogovorili da će preduzeti radikalnije mere.

„Organizatori su najavili blokadu saobraćajnica u čitavoj Zapadnoj Srbiji. Protestima će se priključiti Ivanjičani, Požežani, Užičani i žitelji Kosjerića“, priča nam Stanković.

Sadašnja cena ne pokriva ni najosnovnije potrebe proizvodnje, napominje.

„Ako ostane ova cena od 200 dinara dovešće u pitanje opstanak malinarstva, kao i egzistenscije velikog broja ljudi“, objašnjava dodajući da od ‘crvenog zlata’ živi oko 500 hiljada ljudi direktno ili indirektno.

Malinari koji gaje ovu voćnu kulturu odustaće i zatreće zasade.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ova cena je katastrofalna i tera nas da prekinemo berbu. Ja imam pet hektara, a ne računajući radnike za branje za toliku parcelu ulažem sedamdeset hiljada evra“, priča nam Mićo Gavrilović.

I on podseća da je minostarka obećala minimalnu cenu od tri stotine dinara.

„Neka dođe da nam objasni kako da preživimo sa ovakvom cenom. Nastavićemo da se borimo za naša prava posredstvom protesta i pritisaka na nadležne „, kaže Gavrilović.

Foto: Screenshot

Dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo Čačak se slaže sa malinarima i ističe da za ovakvu situaciju u ovoj grani snose država i loši kadrovi Ministarstva poljoprivrede.

Protest i u Brusu

Malinari iz okoline Brusa takođe su održali protest danas u ovom mestu. Oni su blokirali magistralni put.

Foto: Screenshot

Oko pedesetak proizvođača se okupilo jer su nezadovoljni zbog niske otkupne cene maline.

Pojedini su prosipali maline iz gajbica na magistralni put.

BONUS VIDEO: Ovaj znameniti Ariljac je zaslužan za gajenje maline u Zapadnoj Srbiji: Doneo je ovo crveno zlato iz Amerike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare