Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Nova.rs

U Beogradu će u petak, 3. marta, biti organizovan protest u parku "Manjež" zbog nedavnih napada na pripadnike LGBT+ zajednice.

Protest će početi u 18 časova, a organizatori navode da se „nasilje nad LGBT+ pripadnicima povećava, a institucije i dalje zatvaraju oči pred ovim nasiljem“.

„U proteklih nekoliko dana dogodila su se dva brutalna napada u kojima su povređena četiri mladića. U parku ‘Manjež’ U.G. je izboden nožem u noći između 27. i 28. februara, dok su dan radnije N.V-u nanete telesne povrede od strane obezbeđenja jednog beogradskog kluba. Ovi incidenti su motivisani mržnjom prema LGBT+ zajednici i predstavljaju najgrublje ugrožavanje naše bezbednosti“, poručuju organizatori u najavi protesta.

Oni zahtevaju da se hitno pronađu i sankcionišu počinitelji zločina nad U.G i N.V. i postupanje policije i tužilaštva u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti zaštite i podrške žrtava.

Aktivisti LGBT+ zajednice zahtevaju i hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

Uoči Europrajda u javnosti se inteziviralo organizovano širenje mržnje prema LGBT+ zajednici. Udruženje Da se zna! evidentiralo je 68 incidenata motivisanih homofobijom i transfobijom samo od avgusta prošleg godine.

Prema podacima udruženja Da se zna! skoro 90 odsto žrtava homofobičnih i transfobičnih incidenata prijavljenih nadležnim organima nema nikakve informacije o slučajevima koje su prijavili. LGBT+ osobe koje su pretrpele nasilje su po pravilu izložene sekundarnoj viktimizaciji, a ovakvi slučajevi retko rezultiraju pokretanjem sudskih postupaka.

Protest u petak organizuju organizacije Da se zna, Izađi, Potent, Beograd Prajd, Talas, Labris i Civil Rights Defenders.

***

BONUS VIDEO – HRW: U Srbiji težak položaj novinara i LGBT+ zajednice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar