Protest ekoloških organizacija prošlog leta u Beogradu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Petnaestak incijativa i pokreta građana pozvali su svoje aktiviste i simpatizera na ekološki protest 10. aprila u 13 časova pred Skupštinom Srbije da bi se iskazalo protivljenje sistemskom uništavanju prirode i javnih prirodnih resursa.

„Ne postoji ništa preče od borbe za očuvanje naših reka, vodoizvorišta, njiva, šuma, planina i vazduha, koje se masovno rasprodaju, zatiru i truju, stoga pozivamo sve građane da se solidarno priključe ovom protestu, naravno uz poštovanje epidemioloških mera“ navodi se u saopštenju koje je potpisano kao Združene inicijative i pokreti (ZIP).

Mreža združenih inicijativa i pokreta se, kako se dodje, godinama već bori „za rešavanje komunalnih, ekoloških i urbanističkih problema u Beogradu i šire, sa vizijom strateškog promišljanja koncepta održive i funkcionalne infrastrukture, snažnih socijalnih politika solidarnosti i decentralizovanog uključivanja svih građana o pitanjima od suštinske važnosti za život u gradu“.

„I gradovi sirom Srbije postaju aktivirane ekoloske bombe. Aerozagađenje, industrijski zagadjivači, intezivno uzurpiranje i uništavanje zelenila, buka, neispravna voda za piće i zapuštena kanalizacija, zatrpavanje komunalnim otpadom su sve učestaliji ekološki i zdravstveni problemi koji naše živote u gradu čine rizičnim i nepodnošljivim“ ističe se.

Ove organizacije ističu sledeće razloge za protest:

– Makiško polje da bude beogradsko vodoizvorište, a ne gradilište
– Javni prevoz u Beogradu da ne bude privatizovan, već slobodan, održiv i efikasan
– Savski Nasip da bude predeo vodoizvorišta i brana od poplava, a ne vikend naselje za funkcionere i bahate kriminalce
– Veliko ratno ostrvo da ostane nedirnuta oaza prirode zaštićena zakonom
– Hitno da počne stroga kotrola i kaznena politika ka svim zagađivačima vazduha, reka i zemljišta
– Zelene površine i parkove da umnožavamo, a ne prepuštamo investitorima i mahnitoj gradnji
– Kulturno-istorijsko, arhitektonsko i arheološko nasleđe da bude apsolutno zaštićeno u skladu sa svojom vrednošću i zakonima koji to propisuju
– Građani da budu pitani o svim lokalnim infrastruktirnim planovima koji im utiču na život i svakodnevicu

Pozivaju sve da se aktivno priključe ovom, kao i drugim protestima koji će svakako slediti, „jer buđenje građanskog aktivizma, kao snažnog stuba društvenog delovanja, jedino može izvršiti dovoljan pritisak za oslobađenje institucija, poštovanje zakona i kontrolu uprave (koja god ona bila) da radi u interesu građana i u cilju očuvanja životne sredine“.

#related-news_0

„Sve nas povezuje potreba za čistim vazduhom, pijaćom vodom, zdavom hranom i dostojanstvenim životom, zato se i svi moramo ujediniti u borbi da ovo osnovno ljudsko ali i ustavom zagarantovano pravo odbranimo od porobljenih institucija i bahatih eksploatatora“ naglašava se u pozivu.

Poziv na protest potpisuju: ZAjednička akcija – blok 70 i 70a, ZaNašKej, Srce Grada, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Komšije sa Dorćola, Sačuvajmo zelenu Zvezdaru,  Pešaci nisu maratonci, Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu, Odbranimo Teslu, UG Kotež, Ne damo Dorćol, UG Topolska,  Gaia centar,  Sigurne staze i Dragoljub Bakić kao počasni predsednik ZIP-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar