Foto: Printscreen/Facbook/Pokret Tvrđava

Pokret "Tvrđava" iz Smedereva uputio je Međunarodnoj komisiji za Dunav pritužbu protiv Smederevske železare zbog sumnje da svojim delovanjem direktno ugrožava reku. Naime, smederevski ekolozi pozivaju međunarodne autoritete da ispitaju slučaj skadištenja otpadne šljake iz Železare na lokaciji sto metara vazdušne linije od samog toka Dunava. 

Pokret „Tvrđava“ podseća da je cela lokacija na kojoj se odlaže šljaka okružena vodnim kanalima koji se ulivaju direktno u reku.

Veličina brda ovog otpada je, kako navode, prečnika 600×350 metara, i visine 15 metara.

Foto: Privatna arhiva

 

„Prema našim saznanjima, radi se o materijalu koji se direktno iz procesa proizvodnje iznosi kamionima i prosipa na ovoj lokaciji. Sa jedne strane to uzrokuje velike oblake prašine koje utiču na kvalitet vazduha, a sa druge utiču na podzemne vode ispod tog lokaliteta. Takođe, ono što zabrinjava, jeste činjenica da brdo emituje nesnosan miris koji šteti očima i disanju, a za koji opravdano sumnjamo da je posledica hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje“ objašnjavaju ekolozi u pritužbi naslovljenoj protiv delovanja koje ugoržava reku Dunav.

Foto: Privatna arhiva

Podsećaju da su zbog ovog problema u decembru prošle godine podneli prijavu Republičkom ekološkom inspektoru Goranu Zbiljiću i Grupi za ekologiju Grada Smedereva, ali  nisu dobli nikakav odgovor.

Foto: Printscreen/Facbook/Pokret Tvrđava

„Da li je urađena procena uticaja na životnu sredinu ovakvog projekta i da li on ima implikacije na kvalitet vode u reci Dunav? Da li je nadležno Ministarstvo za građevinu izdalo potrebne dozvole za ovaj projekat? Da li je istina da je plan da se upravo na tom mestu gradi najavljena rafinerija nafte?” sve su to aktivisti pokreta naveli kao ključna pitanja na koja javnost traži odgovore.

Građani su uznemireni i brinu zbog nedostatka informacija i netransparentnosti celog procesa, ističu aktivnisti i pozivaju Međunarodnu komisiju za Dunav da uloži svoj autoritet da ispita sve okolnosti ovog slučaja.

Ovaj smederevski pokret je u novemebru prošle godine objavio kratak film o brdu otpadne šljake u neposrednoj blizini reke uz objašnjenje da je u pitanju nusprodukt proizvodnje čelika smederevske Železare koji sadrži sastojke opasne po zdravlje.

U filmu  „Šljakanje“ objavljenom  na Fejsbuk stranici navodi se da je brdo šljake veliko kao šest fudbalskih stadiona.

„Interesantno je da postoji čitava grupa ljudi koja dolazi na brdo kamionima i traktorima, kopa i uzima taj kamen koji u sebi ima gvožđe, koji posle razbija i koristi kao staro gvožđe, što je izuzetno opasno“, objašnjava se u videu.

Podsećaju da je 2016. godine Skupština Srbije donela leks specijalis u kom stoji da se Zakon o upravljanju otpadom neće odnositi na šljaku iz Železare.

„To znači da ovo nije opasan otpad nego neki komunalni šut, koji nije opasan. U Zakonu o upravljanju otpadom jesno stoji kako se postupa sa ovakvom vrstom otpada, koliko je opasan, kako traba da se skladišti i transportuje“, upozorio je tom prilikom koordinator pokreta Nikola Krstić.

Ekolozi su takođe objasnili da su tokom snimanja imali poteškoće sa disanjem,pa su ih nakon sat vremena provedenih u tom području “nos, grlo i oči su nas toliko pekli, da smo jedva normalno disali. Razlog je sumpor”.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar