Foto: Nemanja Jovanović

Sindikat zaposlenih u beogradskim gimnazijama - Forum beogradskih gimnazija, upozorio je da je uz nastavu u školama u novoj školskoj godini izvesno da će nastavnička profesija u narednim danima postati najrizičnija u pogledu oboljevanja od koronavirusa.

„Dok su lekari koji rade sa pacijentima opremljeni zaštitnom opremom, nastavnici će u učionice ulaziti goloruki suočavajući se sa velikim rizikom od zaraze. Suočeni sa ovakvom odlukom nadležnih, a zabrinuti za zdravlje naših kolega, Forum očekuje od nadležnih da se svim prosvetnim radnicima obezbede neohodni, uslovi za rad“, saopštio je Forum beogradskih gimnazija.

U neophodne uslove za rad u vreme epidemije korona virusa ovaj sindikat je ubrojao nabavku po dve medicinske maske za svaki nastavni dan po zaposlenom, dovoljan broj PCR testova i prednost u testiranju za sve zaposlene u prosveti kod kojih se pojave simptomi korona virusa, kao i obezbedjivanje prioriteta za vakcinisanje protiv sezonskog gripa.

Sindikat je od Ministarstva prosvete zatražio i da se zaposlenima, starijim od 60 godina, kao i sa hroničnim oboljenjem ili članom domaćinstva koji ima hronično oboljenje, omogući rad od kuće, ili ukoliko nije moguće odsustvo s posla uz naknadu 65 odsto od plate, ukoliko se tako izjasne.

Zatraženo je i da se zaposlenima koji obole od kovida-19 tokom lečenja i kasnije, tokom rehabilitacije, garantuje naknada u visini 100 odsto od zarade, kao i da se obezbedi posebna aplikacija za brzu prijavu odgovornih u ustanovama koja ne budu poštovala propisane mere za zaštitu od širenja zaraze, kao i njihovo hitno sankcionisanje.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)