Prosvetni reprezentativni sindikati danas će se u 12 sati okupiti ispred Skupštine Srbije, kako bi protestom i šetnjom do Vlade ukazali na ogromne probleme u sistemu, ali i na ignorisanje zahteva prosvetnih radnika za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama.

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije formulisali su tri jasna zahteva, koja su, kako su objasnili za naš portal, već bila „na stolu u Vladi Srbije“, ali su ih nadležni „odbili i ignorisali“.

Posle neuspešnih višemesečnih pregovora sa nadležnima u Vladi Srbije, predstavnici sindikata odlučili su da danas izađu na ulicu.

Pozvali su na današnji zajednički protest, navodeći da socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina.

„Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama. Nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu funkicju, a više administrativnu i formalnu. Vrši se diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji“, pojasnili su sindikati u zajedničkom saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pozivamo naše kolege, pre svega roditelje, celokupnu akademsku zajednicu i sve zainteresovane građane da uzmu učešće u borbi za kvalitetno obrazovanje i perspektivu naše dece u Srbiji“, navode sindikati u pozivu.

Zahtevi izloženi još pre početka školske godine

Još pre početka školske godine, predstavnici reprezentativnih sindikata izložili su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete zahteve prosvetnih radnika:

-da se odmah zarade zaposlenih u obrazovanju izjednače sa nivoom prosečne zarade u Republici Srbiji i da se izradi strategija za povećanje u narednom periodu

-da se odmah u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete i na osnovu formulacije radne grupe i izmeni zakonska regulativa, donesu pravilnici, izmene uredbe, kako bi se povećao broj angažovanih stručnih saradnika i poveća dodatak odeljenskim starešinama

– da se odmah pristupi definisanju i smanjenju pedagoške administracije, kroz izradu pravilnika, koji će definisati obim i oblik dokumentacije, a na predlog reprezentativnih sindikata.

Ova tri zahteva, prosvetari će ponovo danas predati nadležnima u Vladi Srbije, s ciljem da se izbore „za kvalitetno obrazovanje u Srbiji“, što je ujedno i naziv protesta.

Protest prosvetnih radnika Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Opravdani zahtevi

Sagovornici Nova.rs istakli su ranije da su sva tri zahteva „izuzetno opravdana“, a pogotovo treći, čije je ispunjavanje u opštem interesu i dece i nastavnika.

Napominju da su učitelji i nastavnici zatrpani preobimnom administracijom koju vode za svakog učenika, kao i da su u obavezi da posao rade dvostruko – prvo u elektronskom dnevniku, a potom to isto i na papiru.

U obrazloženju ovog zahteva, koje su između ostalog dostavili nadležnima, naveli su da bi vreme koje potroše na administraciju, mogli da iskoriste za rad sa decom, ali kažu, da nisu naišli na potpuno razumevanje.

BONUS VIDEO: Zbog čega se udžbenici besplatno dele samo u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar