Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje građana “Inicijativa za Požegu”, objavilo je proglas, povodom najave ispitivanja litijuma i bora na teritoriji osam požeških sela.

Proglas prenosimo u celosti:

U toku su akcije usmerene na okupiranje prirodnih resursa naše zemlje, u cilju eksploatacije izvora zdrave energije. Sve to se dešava zarad ostvarivanja interesa „stranih investitora“. Moramo znati da je njihov jedini interes profit.

Da li su ti koji nameravaju da eksploatišu našu prirodu strani ili domaći subjekti, u našem slučaju uopšte nije važno. Važno je reći da se njihov interes – zarada – u potpunosti kosi sa našim – narodnim – interesom, a to je očuvanje zdrave prirode koja je jedina garancija opstanka našeg naroda i jedina šansa za održivu budućnost naše dece.

Naša industrija i privreda jesu sistematski uništeni i sada na red dolazi bezobzirno otimanje onoga što je još jedino zdravo preteklo u Srbiji – a to je priroda. Naši prirodni potencijali su veliki, ali oni nisu tu da bi neko uništavanjem istih sticao materijalnu korist, već su tu da nam u toj i takvoj prirodi rastu zdrava deca.

I sami smo dobrano doprineli zagađenju prirodnog okruženja i to je još jedan razlog da se konačno probudimo i preuzmemo odgovornost za svoju sudbinu. Moramo ustati i pokrenuti talas pozitivnih promena, počevši od pojedinca sve do šire zajednice.

Mi ne smemo odlučivati da li ćemo u borbu ići u odnosu na to protiv koga ili čega se borimo, već znajući koliko je nama sveto to što branimo. Vazduh koji dišemo, voda koju pijemo i zemlja iz koje raste hrana koju jedemo jesu i moraju da budu nešto najsvetije za sve nas, bili levo ili desno, bili gore ili dole…

Zdrava priroda jeste izvor života, hteli to političari da priznaju ili ne. Političare je ovde važno spomenuti zato što su upravo oni ti koji profitere i eksploatatore naše prirode predstavljaju kao elemente koji donose boljitak našem društvu.

Oni boljitak donose isključivo sebi, a nama za sobom ostavljaju isušene i prljave reke, zatrovanu zemlju i zagađen vazduh.

Ta priroda koju branimo jeste Izvorište zdravlja našeg društva. Ovo je poslednje vreme za odbranu četiri osnovna elementa života.

protest_pozega_7
protest_pozega_7

Vazduh koji dišemo je prvi, Voda koju pijemo je drugi, Zemlja kojom hodamo i koja nam rađa je treći, a četvrti je Vatra koja mora da se rasplamsa u našim srcima kako bismo, kao naši preci, okupatorima i otimačima stavili do znanja da je Srbija jedina zemlja koju imamo. Moramo da budemo spremni da se za opstanak na našoj zemlji borimo kao i naši prađedovi.

Ovaj put naše jedino oružje je Sloga i svest da bez borbe nećemo sačuvati ni čistu vodu, ni čist vazduh, niti čistu i zdravu Zemlju.

Svima nam je zasijalo oko kada smo videli parolu koju je jedan dečak 17. aprila istakao u Dobrinji:

NE POSTOJI KINTA KOJU BIH UZEO OD RIO TINTA!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar