Pozega protest
Protest meštana sela u kojima se planira kopanje litijuma Foto:Inicijativa za Požegu

Udruženje građana Inicijativa za Požegu saopštilo je da su večeras u selima Papratište i Mušići, nadomak Požege, održani skupovi meštana sela na čijoj teritoriji je planiran početak geoloških istraživanja i izgradnja rudarskih postrojenja za iskopavanje litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata.

Oni su u saopštenju naveli da su se građani okupili povodom obaveštenja koje je kompanija „Jadar Litium“ d.o.o. 5. aprila ove godine dostavila Opštini Požega o otpočinjanju geoloških istraživanja od 17. aprila ove godine.

„Lokalno stanovništvo počelo je da se samoorganizuje u cilju odbrane vekovnih ognjišta i zdrave životne sredine. Informisani i upućeni u postupak izvlačenja litijuma uz korišćenje toksičnih jedinjenja, narušavanje vodotokova i zagađenje tla, spremni su da brane svoje svim raspoloživim sredstvima“, piše u saopštenju.

Istakli su da je ovime poslata poruka kompaniji „Jadar Litium“ i Ministarstvu rudarstva i energetike.

„Inicijativa za Požegu daje svesrdnu podršku ovim hrabrim ljudima, najmanje što možemo da učinimo jeste da podnesemo deo tereta zajednički. U danima koji slede očekujemo da cela Srbija bude upoznata sa bitkom koja je pred ovim ljudima“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar