Foto: Printscreen/Facebook/Milena Pecenkovic Popovic

Ne zaboravite na Domanovića ako od vas budu tražili da pratite vođu ili da vam udare dangu. Nemojte! Time ćete prihvatiti život u mrtvom moru. Setite se Sofokleove Antigone. Nema predaje! Ako imate cilj i ideju u koju verujete, morate ih braniti.

Ovo je samo jedna od poruka kojom se profesorka srpskog jezika u Medicinskoj školi u Leskovcu Milica Mišić, oprostila video porukom sa maturantima i to je bio njen poslednji čas sa generacijom koja će za koji mesec zakoračiti u novi početak, piše Jugmedia.

Dragi prijatelji, delim sa vama video moje najdraže koleginice i drugarice prof. srpskog jezika Milice Mišić koja se na dirljiv i sebi svojstven način oprostila od naših maturanata.Ponosna sam na nju i na naše maturante koji su pokazali visok stepen društvene odgovornosti pre i tokom epidemiološke situacije, davali nam elana da radimo tokom vanrednog stanja na daljinu i borili se na svoj način i nosili sa čitavom situacijom. Bilo je mnogo pitanja, poneka suza, ali ponosno i odgovorno tvrdim da su deca maturanti položili već ispit zrelosti i stavili tačku ne samo time što su odbili da slave matursko veče, već su svakodnevno u aktivnoj komunikaciji sa nama koji smo 4 godine sa njima delili učionicu, smejali se, plakali, radovali se i tugovali zajedno, deo po deo polagali i dokazali da ova zemlja ima mnogo više heroja no što se to čini.Dragi maturanti, čini vam se da vam je neko ukrao poslednji, onaj najlepši mesec u školi, kako ste mi stalno pisali, zato ne dozvolite da vam neko ukrade mesece i godine koji su pred vama.Srećno!

Posted by Milena Pecenkovic Popovic on Петак, 29. мај 2020.

U 5,50 minuta, ova inače svom pozivu veoma posvećena profesorka, prošetala je svoje učenike kroz gradivo učeno tokom četiri godine, podsećajući na najznačajnije likove i dela iz domaće i strane školske literature, izvlačeći mudro postavljene temelje.

„Za umetnost uvek morate naći vremena, ona je u svakom skladu i u jednostavnom, u onoj ćupriji na Drini i onoj Žepi, u crkvi u Avinjonu i onoj posebnoj od dalmatinskih borova pred kojom ste ovekovečili Kostićevu himnu ljubavi. I za pričanje uvek nađite vremena“.

Profesorka Mišić nema profile na društvenim mrežama, a video klip koji je na svom Fejsbuk profilu postavila njena koleginica Milena Pečenković Popović izazvao je veliku pažnju i dirljive komentare Leskovčana, posebno profesora i učenika.

„Da ostanete svoji, a ja ću vas kao svoje zauvek pamtiti“, poslednja je rečenice kojom je profesorka maternjeg jezika ispratila svoje učenike u – život.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare