Lazar Davidović i Ivermektin Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podigla ve velika prašina u vezi sa Viber grupom u kojoj se preporučuje lečenje korone Ivermektinom, antiparazitikom koji se koristi u veterinarskoj medicini. Među lekarima koji smatraju da je spas u Ivermektinu, a ne u vakcinama ima i onih koji rade na Medicinskom fakultetu. Dekan Medicinskog fakulteta Lazar Davidović, u izjavi za Novu kaže da se očekuje stručno mišljenje o preparatima, a između ostalog i o Ivermektinu. Nakon toga na red dolazi i odluka o sudbini njegovih kolega sa fakulteta.

„U toku je rad katedri koje treba da daju svoje ekspertsko mišljenje o pojedinim preparatima, kada to bude urađeno, biće stavljeno i na internet stranicu fakulteta i svi će moći to da isprate“, kaže Davidović.

Na naše pitanje kakva će biti sudbina njegovih kolega sa Medicinskog fakulteta dekan odgovara:

„Kada katedre budu donele ekspertsko mišljenje o tome, biće preduzete i sve eventualne aktivnosti u vezi sa onima koji se evenrualno ne ponašaju u skladu sa akademsko-etičkim principima fakulteta i univerziteta“, objašnjava dekan Davidović.

Ministar Zlatibor Lončar rekao je da će se narednih dana videti neke konkretne aktivnosti države u vezi sa lekarima koji su preko Vajbera delili savete koji nisu potpuno usklađeni sa strukom.

Neki su već iskusili posledice

Kolegijum Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu danas je doktora Bojka Bjelakovića razrešio funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju, saznaje portal Nova.rs u toj zdravstvenoj ustanovi.

Bjelaković, koji je i profesor na Medicinskom fakultetu, smenjen je sa funkcije nakon što je obelodanjeno da je jedan od administratora u vajber grupi koja za lečenje korona virusa preporučuje lek ivermektin, koji je u Srbiji registrovan samo za lečenje krupne stoke.

Bonus video: Intervju Lazar Davidović dekan Medicinskog fakulteta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare