Profesorima otkazi jer su rekli da rektor mora u penziju

Društvo 20. jul. 202118:12 > 18:27
Podeli:
Profesori Mulić i Škrijelj - Foto Nova.rs
Profesori Mulić i Škrijelj - Foto Nova.rs

U pismima koja su poslata ministarstvu prosvete i Skupštini Srbije, profesori navode da je nakon raspisivanja konkursa za izbor rektora, jedini kandidat na sednici Veća bio Miladin Kostić, iako ima 68. godina, i uslov za odlazak u penziju.

“Nas troje profesora je dobilo otkaze jer smo ukazali da po autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju, Kostić sa 68. godina nema pravo da bude rektor. Niti može da više da radi, jer nije raskinuo radni odnos na neodređeno. Kada smo pokrenuli taj problem dobili smo otkaze. Smatram da je to vid osvete, kazne i otkaza”, kaže docent Fadil Škrijelj.

A u odgovoru koji su dobili od ministarstva prosvete i piše da je zakon prekršen.

“Produžavanje radnog odnosa nastavniku i nakon kraja školske godine u kojoj je navršio 65 godina života, bez prestanka radnog odnosa u visokoškolskoj ustanovi suprotno je Zakonu o visokom obrazovanju.

Zato se može smatrati da nastavnici koji imaju takav radni odnos suprotan Zakonu, ne mogu biti birani za organ poslovođenja visokoškolske ustanove”, navodi se u odgovoru ministarstva prosvete.
Neurolog Fadil Škrijelj i internista Mersudin Mulić dobili su otkaze uz obrazloženje da ne mogu obavljati privatnu praksu u svojim ordinacijama i biti profesori. Hidrobiolog Vera Vukanić otkaz je dobila jer je navodno zvanje docenta dobila suprotno Zakonu o visokom obrazovanju. Ovi profesora na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru rade neposrednonakon osnivanja 2006. godine,a prošle godine sklopili su nove ugovore na period od pet godina. Posle samo jedne školske godine, uručeni su im otkazi.

„Prvo nas je kaznio gubitkom stimulacije. Ceo univerzitet. Znači, dobili smo finansijski kolektivni mobing. I onda, na kraju, pred kolektivni odmor, uručuje nam otkaze. Bez prethodnog pojašnjenja, usmenog saopštenja, ili eventualno nekog obrazloženja zbog čega je to učinjeno”, kaže Mersudin Mulić.

„Znači, to 13 godina nije smetalo garniturama rektora. Ali, pošto smo mi tražili da se Kostić razreši jer krši Zakon o visokom obrazovanju, on je brže bolje razrešio nas“, priča Fadil Škrijelj.

Iako su profesori od aprila tražili da se na univerzitet pošalje prosvetna inspekcija koja bi obavila vanredni nadzor, to se nikada nije dogodlilo. Kako su istakli, smatraju da u ministarstvu prosvete postoje pojedinci koji su svesno opstruirali njihove zahteve.

Zbog kolektivnog odmora na Univrezitetu u Novom Pazaru nismo zatekli nikog. Inače, Miladin Kostić izabran je za rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru još 2012. godine. Praktično, puna tri mandata će provesti na mestu rektora. Njega će u tek u oktobru zameniti Bratislav Mirić, koji je izabran za novog rektora.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar