Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Profesori i saradnici Filološkog fakuleteta u Beogradu zatražili su da se procedura izbora dekana tog fakulteta konačno završi i poništi rešenje Prosvetne inspekcije, kojim se traži obustava tog postupka i to tri dana pred zakazane izbore.

Na skupu, koji je juče održan ispred dekanata, pročitan je proglas, koji je potpisao 81 nastavnik i saradnik, a koji je i uručen v. d dekanu Filološkog fakulteta prof. dr Anđelki Mitrović, sa zahtevom da bez odlaganja zakaže glasanje za izbor kandidata  za dekana kako bi se procedura izbora okončala do 1. oktobra, rekla je za Nova.rs profesorka tog fakulteta Adrijana Marčetić.

Prema njenim rečima, prekidanje ovog postupka, koji se odvija u skladu sa Statutom Fakulteta i Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju, ne bi ni na koji način doprinelo sređivanju stanja na fakultetu, već bi samo produbilo ozbiljnu u krizu u kojoj se on nalazi.

Ona je podsetila da je u julu sa rektorkom Beogradskog univerziteta dogovoreno da se do 1. oktobra sprovedu izbori za nekoliko komisija među kojima su etička, statutarna, disciplinska, komisija za razvoj, za procenu kvaliteta, da se formiraju tela i dopuni Savet fakulteta i da se najkasnije do 25. septembra izabere novi dekan.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Marčetić je objasnila da su u proteklih nekoliko nedelja, nakon višemesečnih napora, na tajnom glasanju izabrani članovi osam komisija i fakultetskih tela koja već mesecima, pa i godinama čekaju na formiranje.

„Struja koja se zalagala za legalnost u radu i protiv plagijata od 42 člana dobila je 38 mesta, a struja bivše dekanke Ljiljane Marković samo četiri“, rekla je ona, dodajući da je zatim, po dogovoru, trebao da usledi izbor novog dekana.

Marčetić je podsetila da je bivša dekanka Filološkog fakulteta Ljiljana Marković, poznata po nezakonitom rukovođenju fakultetom, dobila javnu opomenu Univerziteta, da je navodno tvrdila da je podnela ostavku, „koju oni nisu videli“,  ali da ona i po sili zakona više nije mogla da bude dekan, jer je 1. oktobra trebalo da ode u penziju.

Prema njenim rečima, rezultati glasanja za komisije i fakultetska tela pokazali su da većina kolektiva podržava promene, dok su kandidati koji uživaju poverenje bivše dekanke Ljiljane Marković daleko lošije prošli, odnosno, „doživeli su pravi debakl“.

„Naš kandidat za dekana je bila Iva Draškić Vićanović, a kandidat kontinuiteta sa prethodnom upravom koju je predstavljala v.d. dekana Anđelka Mitrović, bila je predsednica Saveta Snežana Milinković“, istakla je Marčetić.

Glasanje o kandidatu za dekana bilo je zakazano za 17. septembar, ali je tri dana pred to glasanje, bez ikakvog obrazloženja, privremena uprava Fakulteta na čelu s v. d. dekana Anđelkom Mitrović, pomerila glasanje  za 21. septembar, a zatim, kako kaže, proizvoljno i bez ikakvih ubedljivih razloga, Prosvetna inspekcija naložila da se postupak izbora dekana obustavi.

Takav nalog je, prema njenim rečima, suprotan nalogu koji je ta ista Inspekcija donela u decembru 2019.

Savet Fakulteta na elektronskoj sednici održanoj u petak, 18.  septembra nije izglasao obustavljanje procedure, ali je uprkos tome, v. d. dekana Anđelka Mitrović u ponedeljak (21. septembra) donela odluku kojom obustavlja proceduru izbora za dekana, a Savetu Fakulteta „preporučila“ da glasanje ponovi – sa obrazloženjem da je tokom glasanja bilo „tehničkih i drugih smetnji“.

„Znači oni hoće da nateraju Savet da glasa o toj tački dok se ona ne usvoji, što je sileđijsko ponašanje“, ističe Marčetić, ocenjujući da „ta ekipa Ljiljane Marković jednostavno otima fakultet od nastavnika i studenata, nažalost uz pomoć Ministarstva prosvete“.

Pošto im je v.d. dekana na zahtev da se procedura izbora dekana okonča odgovorila negativno, profesori i saradnici na Filološkom fakultetu će, kako kaže Marčetić, razmisliti i o drugim oblicima borbe i protesta, odnosno, svega onoga što ostaje u okvirima zakona jer je u toku dodatni ispitni rok zbog kovida, uskoro počinje školska godina, a pred fakultetom je i proces  akreditacije.

„Mi nećemo odstupiti, branićemo naš fakultet, nećemo dozvoliti da Ljiljana Marković koja ima javnu opomenu Univerziteta i treba da ide u penziju 1. oktobra otima fakultet, sad uz pomoć prosvetne inspekcije ili već ne znam koga. Mi ćemo braniti svoj fakultet i svoje studente“, poručuje ova profesorka Filološkog fakulteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare