Profesor dr Slobodan Marinković, profesor neuroanatomije i anatomije na Medicinskom fakultetu u Beogradu
Profesor dr Slobodan Marinković Foto: Privatna arhiva

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Slobodan Marinković ocenio je u svom otvorenom pismu nakon današnje sednice Kriznog štaba da je premijerka Ana Brnabić ovo telo pretvorila u svoj privatni politički klub.

„Brnabićeva je konačno, posle apstinencije od tri meseca i izostanka bilo kakvih odluka, odnosno donošenja mera protiv potpuno nekontrolisane epidemije, zakazala sednicu Kriznog štaba. I, šta se dogodilo? Ovaj sastanak je apsolutno potvrdio sve što sam u poslednje vreme napisao u štampi ili rekao u elektronskim medijima. Naime, Brnabićeva, zajedno sa Ružićem i ostalim politikantima, pretvorila je Krizni štab u svoj privatni politički klub“, naveo je profesor Slobodan Marinković i dodao:

„Ona je danas plašljivim medicinskim ekspertima u tom štabu ponovo nametnula svoje političko, nestručno i ubitačno mišljenje, koje je neprekidno ponavljala nekoliko poslednjih dana preko medija. Zbog toga, ne samo da nema novih mera, već nema nikakvih mera protiv galopirajuće epidemije.“

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu ocenjuje da je politika Ane Brnabić „pobedila medicinu i zdrav razum“.

„Ovo je jedna od najstrašnijih vesti koju sam ikada čuo. Zato sam pre neki dan i zatražio hitnu ostavku dotične. Ona je danas samo potvrdila učešće u epidemijskom genocidu. Dakle, ljudi, umirite i razboljevajte se koliko god želite, jer su krivi nevakcinisani, a ne ja“, ističe Marinković i dodaje:

„Drugim rečima, Brnabićeva će i dalje, takoreći, određivati ko će od stanovnika Srbije umreti a ko živeti, kao što će i Ružić nastaviti da odlučuje ko će od naše školske dece dobiti kovid i, ne daj bože, umreti. Više ne važi ni ono hamletovsko ‘Biti ili ne biti’, već samo surovo i fatalističko ‘ne biti’.“

Marinković ocenjuje da je potpuno neshvatanje katastrofalne situacije od strane političara danas pokazao, kako tvrdi profesor, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da u poslednja dva dana imamo značajan pad broja zaraženih – ne znajući da se, kako navodi, svakog vikenda testira mnogo manji broj ljudi.

Profesor ocenjuje da je zato ova niža brojka „samo privid i varka“.

„Vučića je nekontrolisana brnabićevska epidemija demantovala već posle nekoliko sati – sa, čak, 7.200 inficiranih i preko 50 umrlih. On bi mogao za ove zastrašujuće rezultate da čestita svojoj Brnabićevoj. Mogao bi dotičnoj da čestita i na današnjoj odluci o daljem učešću politike u epidemijskom genocidu sopstvenog naroda. Ja sam oduvek bio svestan da je moralni kvalitet većine političara sveta na prilično niskom nivou, ali nisam znao da su moralnost i humanost naših politikanata u dubokom mentalnom podzemlju“, kaže on i dodaje:

„Strašno je kad je želja za vladavinom i dominacijom, kao i borba za privredu umesto za ljude, jača od hiljada mrtvih i stotina hiljada inficiranih u ovoj epidemiji. Još je nešto strašno u ovoj šekspirovskoj kosmičkoj tragediji: i pored ovakvog ponašanja političara i kataklizmične epidemijske situacije, koju su oni dopustili, praktično niko ne reaguje. Ćute čak i medijske ličnosti, tj. poznati glumci, muzičari, književnici, intelektualci, profesori univertziteta, gradonačelnik (koji je i profesor Medicinskog fakulteta), a i članovi Akademije nauka na čijem je čelu takođe profesor Medicinskog fakulteta.“

Marinković tvrdi da ove ličnosti ne raguju jer ni sami nisu vakcinisani ili su članovi stranaka vladajuće koalicije ili se plaše posledica po svoje karijere.

„Ili smatraju da ova katastrofa nije u njihovom domenu. Ne oglašavaju se čak ni predstavnici opozicije, jer im je borba za vlast mnogo važnija od hiljada umrlih od kovida. Pa, gospodo, svima vama čestitam na bednom konformizmu, strahu i indolentnosti. Zbog svega toga, i ja ću morati da zaćutim. Ne mogu se sam boriti protiv sumanutih politikantskih umova, uz prisutne ćutologe, niti više imam vremena za andrićevsko ispravljanje krivih Drina. Vreme ću, kao i do sada, iskoristiti za svoj naučni rad na svetskom nivou, a u pauzi ću, nažalost, svakodnevno brojati hiljade zaraženih i desetine mrtvih u ovoj političkoj epidemiji“, rekao je Marinković i dodao:

„Na kraju, moram izraziti svoju veliku zahvalnost štampanim i elektronskim medijima koji su me svesrdno podržali, ne zato (kao što će neko sigurno pomisliti) da bi se ocrnio aktuelni režim, nego iz najiskrenije želje da se konačno nešto učini protiv galopirajuće epidemije, koju niko ne kontroliše od samog početka. Hvala vam mnogo i nastavite borbu, nažalost, bez mene. Verujem da će se ipak pojaviti neki novi ljudi koji su razumni i dovoljno hrabri da se suprodstave ovom višestrukom zlu.“

Podsetimo, Krizni štab na današnjoj sednici nije doneo nikakve nove epidemiološke mere.

Inače, profesor Marinković je krajem septembra podneo krivične prijave Javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Brnabićeve, zbog svog nečinjenja u vezi katastrofalne epidemijske situacije, kao i protiv ministra prosvete Branka Ružića zbog pokušaja uništavanja zdravlja naše dece u školama.

Bonus video – Uticaj koronavirusa na miris

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare