Foto printscreen Nova S

U Smederevu je vazduh prodat investitoru, a nemarnost državnih organa uticao je na život tamošnjih ljudi, kojima je ugroženo osnovno ljudsko pravo - na životnu sredinu”, istakli su gosti jutarnjeg programa NOVA S “Probudi se”.

Mirko Popović, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, ističe da „Srbiju zagađuje korupcija“, te da naši zakoni jesu veoma loši, ali dovoljni da spreče zagađenje koje trenutno muči građane Smedereva.

„Precizno je propisano šta Zakon treba da radi da bi zagađenje doveo u dozvoljenu meru. Mi vidimo iz različitih izveštaja da se to ne dešava. A to je zato što imamo neodgovornu vlast i zarobljene institucije koje ne rade svoj posao”, ističe Popović.

Prema njegovim rečima, inspektor zaštite životne sredine ima pravo da privremeno zabrani rad Železare, ukoliko je ljudima u njenoj okoloni ugroženo zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ...

“To nije učinjeno. Prijava je podneta za privredni prestup. Nije nama problem u zakonu, već u činjenici da se on ne poštuje. Reč je prećutnom dogovoru da se ništa ne izvrši od onoga što je propisano. Ja ne verujem da će Smederevci ubuduće lakše disati, ne vidim šta će se i kako promeniti“, nije optimističan Popović.

Novinar Nova S Radovan Seratlić, koji je prethodnog dana izveštavao iz Smedereva, navodi da su u tom gradu problemi su aktuelni 365 dana.

„Gospodin koji je govorio za nas je radio u Železari 40 godina i nije imao problem da stane pred kameru jer je u penziji. Svi mlađi nisu bili spremni da to učine, iako su imali šta da kažu“, objašnjava novinar Nova S strah za egzistencijju zaposlenih u Železari.

Seratlić je preneo utiske ljudi iz naselja Radinac, koje je neposredno u blizni ove fabrike, a koji, kako kaže, pored zdravstvenih, imaju i brojne druge probleme.

„S obzirom da je zemlja u okolini Železare veoma plodna, oni su svoje povrće i voće prodavali na pijacu. Međutim, kad kažu da su iz nasilja Radinac, niko od njih ništa neće da kupi“, navodi on.

Niko od nadležnih ne nudi odgovore

Seratlić kaže da niko od nadležnih nije hteo da odgovori na pitanja Nova S, te da oni uglavnom ignorišu i pitanja lokalnih inicijativa koje bore za očuvanje životne sredine:

„Jedan od retkih momenata kad su se obratili, iz Železare su  poručili da su filtere zatekli od prethodnog vlasnika, te da oni nisu bili dobri. Oni su rekli da je država bila odgovorna da ih održava, a pošto nije, njima su ruke bile vezane“.

S druge strane, Popović napominje da pozivanje na odgovornost države ne može biti opravdanje za investitora.

“Mene ta situacija ne čudi. Uobičajena je pojava da državni organi ne brinu o zaštiti životne sredine, ali to  ne oslobađa investitora od odgovornosti. Kad je pitanje zaštita vazduha, propisi su u većoj meri usaglašeni sa direktirama Evropske unije. Imamo značajan pad u primeni propisa kad je u pitanju zaštita životne sredine. Najveći problem je u primeni mera inspekcijskog nadzora”, navodi Popović, dodajući da je stav državnih organa takav da uvek popuštaju investitoru.

“Prodali su vazduh u Smederevu investitoru. Država blagonaklono gleda na njihovo ponašanje”, poručuje gost jutarnjeg programa “Probudi se”.

U Boru raste proizvodnja bakra i zagađenost

U program Nova S, uključila se i Irena Živković, aktivistkinja iz Bora, mesta koji takođe ima problema sa zagađenim vazduhom.

“Sa stranim investitorima mi nemamo nikakvu komunikaciju. Imamo problem sa teški metalima, ovde imamo sumpordioksid, koji prelazi preko 3000 mikrogama, što deset puta više od dozvoljenog. Sumpordioksid se oseća, on ‘štipa’ za oči i grlo”, istakla je Irena Živković.

Komentari

Svi komentari (5)