Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnik pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović uputio je danas pismo kineskoj ambasadorki u Srbiji Čen Bo u kojem je naveo da u Boru i Smederevu kineske kompanije predstavljaju glavne izvore prekomernog zagađenja vazduha.

Jovanović je u pismu naveo da je Ministarstvo zaštite životne sredine još krajem 2019. godine pokrenulo postupak protiv kompanije „Ziđin Bor koper“ zbog ispuštanja otrovnih materija u vazduh i da su najmanje pet puta utvrđene nepravilnosti u radu te kompanije, kojima se ozbiljno narušava zdravlje stanovnika tog grada.

„U Smederevu se takođe, beleži prekomerno zagađenje vazduha za koje Unesko katedra za bioetiku navodi da će imati ‘nesagledive, katastrofalne posledice po životnu sredinu, pre svega po zdravlje ljudi'“, naveo je on.

Prema njegovoj tvrdnji, godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha navodi da je tokom 2018. godine u Smederevu vazduh bio loš tokom 146 dana.

„U ovom gradu su takođe organizovani protesti građana usmereni na podizanje ekološke svesti. Imajući u vidu nesagledive posledice prekomernog zagađenja vazduha i odgovornost koju u tome imaju kineske kompanije, molimo Vas da sagledate značaj problema i organizujete sastanak predstavnika građanskih ekoloških inicijativa koje se bore za očuvanje životne sredine“, naveo je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare