Foto: print screen Probudi se

Borba građana za reke, šume, vazduh, zahvata mesta od severa do juga naše zemlje. Ovog jutra su u emisiji "Probudi se" Nikola Arežina iz udruženja "Fruškać" iz Novog Sada i Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku Fakulteta političkih nauka (FPN) govorili o tome koliko ekološki aktivizam ima efekta.

Nekoliko stotina građanskih aktivista probilo je danas ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori, na parceli na kojoj radove izvodi vlasnica građevinske kompanije „Galens“ Sanja Petrić.

Ekološki aktivnista iz Novog Sada koji je učestvovao u ovoj akciji rekao je da se ekološki pokreti polako bude i smatra da je ovo samo početak ekološkog aktivizma na Fruškoj gori, ali i šire u Srbiji.

„Ljudima je dosadilo da čekaju i stvar su preuzeli su svoje ruke. Sigurno će toga u narednim danima biti sve više i više, ljudi će se priključivati“, proučio je Arežina koji se u okviru odruženja „Fruškić“ godinama bavi ekološkom aktiviznom.

Kao pozivitavan singal vidi i to što se udruženje čiji je čalan u poslednje vreme sve više širi.

Pirot je doneo uredbe kojima se onemogućava da se na teritoriji tog grada grade mini hidroelektrane. Vujić iz Centra za ekološku politiku FPN kaže da se nada kako to nije samo „svetlo na kraju tunela“ već „početak jednog svetlog tunela“.

„Nadam se da će i druge opštine slediti taj svetao primer. Vrlo je lepo da bar na lokalu imamo jednu sintezu odluka koje su u interesu građana“, rekao je Vujeić i podsetio da se je u Pirotu ova odluka doneta na predlog opozicionih stranaka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare