"Poluinformacije! Zamena teza! Teorija zavere! Nejonizujuća zračenja!" - rasprave o 5G tehnologiji često se svedu na razmenu uvreda dve suprotstavljene strane, ali u emisiji "Probudi se", iako su svi pomenuti izrazi iskorišćeni, gledaocima su naučni novinar Slobodan Bubnjević i aktivistkinja Aleksandra Knez Milojković približili zašto se slažu da se - nikako ne slažu.

Epidemija koronavirusa je odložila uvođenje 5G tehnologije u Srbiju, ali to ne znači da je „odložena“ i debata između protivnika uvođenja te nove tehnologije i onih koji ukazuju na to da 5G spektar nije ništa opasniji od radio talasa. Jedno takvo sučeljavanje organizovala je i emisija „Probudi se“ TV NovaS.

Prvo je aktivistkinja Aleksandra Knez Milojković iznela stav protivnika uvođenja 5G tehnologije.

„Nemamo ništa protiv tehnološkog napretka, ali želimo da građani budu pitani kada se uvodi tehnologija koja može da utiče na kvalitet života, i da se uverimo da li se poštuju konvencije o zaštiti životne sredine. 5G mreža je potpuno nova tehnologija, ulazi u novi spektar, visokih frekvencija…“, rekla je Milojković, po obrazovanju biološkinja.

Aleksandra Knez Milojković Foto: Printskrin TV NovaS

Na to je Slobodan Bubnjević, naučni novinar i fizičar skrenuo pažnju da se ne radi tolko o novoj tehnologiji koliko o širenju spektra u kome će moći da razmenjuju podatke „pametni“ aparati poput mobilnih telefona, kompjutera ali i drugih mašina, poput frižidera i slično.

„Takođe, 5G spektar je bezopasan za ljude, To su talasi „bliski“ radio talasima, i ti mikrotalasi su manje opasni od zračenja radijatora“, pokušao je da objasni Bubnjević, ali je na to Milojković ocenila da se radi o „poluinformacijama“.

Na kratko je nastala diskusija o tome šta je to „nejonizujuće zračenje“, a kako Milojković nije znala da navede o čemu se tačno radi i zašto je opasno, Bubnjević je poentirao podsećanjem da je zapravo opasno „jonizujuće“ zračenje, sa kojim se građani najčešće sreću na rendgenu, kada dobijaju i odgovarajuću zaštitu pre „snimanja“.

„Znate li šta znači ‘nejonizujuće zračenje’? To znači ‘bezopasno zračenje'“, naglasio je Bubnjević.

Slobodan Bubnjević Foto: Printskrin TV NovaS

To nije sprečio Milojković da navede da postoji „10 hiljada studija“ koje upozoravaju na opasnost od 5G tehnologije, ali da ima i naučnika koji prikrivaju opasnost zbog lične dobiti.

„Korporacije imaju veliki uticaj na naučna istraživanja. Bojimo se da 5G utiče na moždane talase, da su potencijalno kancerogeni. A kada nam kažu da su to teorije zavere, mi odgovaramo da jesu, ali zavere protiv zdravlja građana“, rekla je Aleksandra Knez Milojković.

Bubnjević je na to odgovorio opaskom da Knez Milojković zloupotrebljava neznanje i strah ljudi, plašeći ih nečim što je potpuno bezopasno.

„Pojava radio aparata je izazvala strah kod ljudi, pa pojava automobila, pričalo se da vožnja vozovima sa parnim lokomotivama nije dobra za zdravlje – to je sudbina svake inovacije“, podsetio je Bubnjević.

„Molim ljude da se podsete časova fizike iz škole: ‘nejonizujuća’ zračenja su sunčevo zračenje, radio talasi, infracrveno zračenje uz pomoć koga daljinski menjamo program na TV .Tu se nalazi spektar koji koriste mobilni telefoni, a tu, među njima, je i 5G spektar“, naglasio je Slobodan Bubnjević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare