Foto: Shutterstock

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se širom sveta svakog 3. decembra. Samo neki od problema sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju su diskriminacija, siromaštvo, nezaposlenost i socijalna isključenost.

Profesor književnosti i predsednik udruženja „Feniks“ Branko Jokić rekao je da o tome kako u Srbiji žive osobe sa invaliditetom dovoljno govori to što ih po hladnom vremenu gotovo nije moguće videti na ulicama zbog problema sa korišćenjem javnog prevoza. Upravo zbog toga se i stiče utisak da ih ima mnogo manje nego što je to stvarno slučaj.

Prema Jokićevim rečima za N1, već dugo godina govori se o brojci od 800 hiljada osoba sa invaliditetom u Srbiji, ali kako kaže, nije moguće da se taj broj ne menja.

„Srbija je još 2006. sa UN potpisala da bi trebalo sve javne ustanove da imaju prilaz, kaže sagovornik N1. Od 2006. i 2021. oni nisu uspeli da prilagode sve javne objekte osobama sa invaliditetom, dodao je. Kaže da u Rakovici, na primer, pošta nema prilaz za osobe sa invaliditetom. O čemu onda da pričamo više, nemaju ih ni neki domovi zdravlja, na mnogim izbornim mestima nemate prilaz za osobe sa invaliditetom“, kaže Jokić.

Bonus video – Zašto rampe i liftovi za osobe sa invaliditetom nisu deo urbanističkog plana 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar