Princ Filip o Irineju: Zbog njega sam se vratio u Srbiju

Društvo 20. nov. 202013:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Princ Filip Karađorđević, izjavio je danas tužan dan za Srpsku pravoslavnu crkvu i narod, te je upokojeni patrijarh Irinej bio požrtvovan i odgovoran pastir, dobar čovek i veliki rodoljub.

“U teškim i turbulentnim vremenima u kojima živimo, patrijarh Irinej pokazivao nam je put mira, pravde i ljubavi. Njegov odlazak je veliki je gubitak za SPC i naš narod, ali i veliki gubitak za našu porodicu. U godinama za nama, postali smo dobri prijatelji: venčao je moju suprugu i mene, krstio je mog sina, na njegove molbe i njegovim blagoslovom odlučio sam da se sa suprugom i sinom definitivno doselim u Srbiju. Po našem doseljenju u Beograd, on je bio prvi koji nam je poželeo dobrodošlicu, koji me je podržavao, savetovao”, naveo je Karađorđević, ističući da je zahvalan Bogu što je poslednjih meseci mnogo vremena providio sa poglavarom SPC.

Pročitajte još...

“Pamtiću svaku reč, svaki savet, svaku njegovu priču, posebno priče o Кosovu i Metohiji, koje je toliko voleo i zbog našeg naroda na Кosovu beskrajno brinuo i patio. Čuvaćemo njegov zavet: nećemo zaboraviti Кosovo i trudićemo se da budemo jedinstveni i složni. Neka gospod našem patrijarhu Irineju podari rajsko naselje i večni život u Hristu koga je ceo život ljubio i služio mu. Večna mu slava i hvala”, poručio je princ Filip Karađorđević.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je danas od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

Pročitajte još...

U Beograd je već stigao mitropolit dabrobosanski  Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.

Sve informacije o smrti patrijarha Irineja, možete pratiti na na našem blogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar