Princ Filip: Hvala pradedovima na pobedi

Društvo 11. nov. 202019:47
Podeli:
Foto:Sluzba za saradnju sa medijima/princfilippress

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, princ Filip Karađorđević, praunuk Vrhovnog komandata pobedničke srpske kraljevske vojske, u pratnji supruge princeze Danice položio je cveće na Spomen – kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, na beogradskom Novom groblju.

”Danas se sećamo naših slavnih predaka. Iako se ovaj dan svuda u svetu označava kao dan primirja, mi ovaj dan slavimo kao Dan Pobede u Velikom ratu. Hrabri, nepokolebljivi, rodoljubivi i nesalomivi srpski seljaci su oslobodili svoju Otadžbinu i ispisali jednu od najslavnijih stranica istorije”, poručio je princ Filip i podsetio da Srbi nisu želeli rat ali jesu želeli slobodu.

Foto:Sluzba za saradnju sa medijima/princfilippress

”Moji preci, Kralj Petar I i regent Aleksandar nisu pravili kompromise i nisu trgovali slobodom kada su centralne sile uputile ultimatum. Imali smo saveznike. Prošli smo golgotu i pobedili smo. Ta pobeda je našem narodu dala ulazak u moderno doba. U modernom dobu, iz poštovanja prema ogromnim žrtvama iz Velikog rata, prema tolikoj siročadi koja je odrastala bez očinske ljubavi, patriotski je da naučimo da pobeđujemo u miru ali uvek imajući u vidu dostojanstvo Srbije”, naglasio je princ Filip.

Foto:Sluzba za saradnju sa medijima/princfilippress

On je podsetio da i danas imamo novih izazova i novih sukoba na svetskom nivou.

Foto:Sluzba za saradnju sa medijima/princfilippress

”Čitav svet je u previranju. Dinastija Karađorđević, kao i u vremenu Velikog rata, tako i danas, mora da bude sa narodom. Zbog tog osećaja odgovornosti prema precima, došao sam da živim ovde, u Beogradu, u Srbiji. Slava srpskim junacima i hvala pradedi na pobedi”, zaključio je princ Filip Karađorđević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar