Foto: Privatna arhiva

Bolnica u Prijepolju, koja se nalazi u sistemu kovid bolnica, nema razvedenu mrežu centralnih gasova, što znatno otežava efikasnu potporu kiseonikom kovid pacijenata, tvrdi lekar ove bolnice dr Zulkefil Sadović. U ovoj bolnici je, kako tvrdi Sadović, samo u jednom danu utrošeno 108 kiseoničkih boca, koje se ručno raznose.

Sa problemom su krajem prošle godine upoznati nadležni u zdravstvu, lokalna samoupra va pa i Ministarstvo zdravlja ali se se još ništa nije preduzelo.

Mreža centralnih gasova važna je za svaku bolnicu, a pogotovo u vreme epidemije kovida. Bolnica u Prijepolju još uvek nema razvedenu ovu mrežu, o čemu govori i podseća lekar ove bolnice dr Zulkefil Sadović.

“U prijepoljskoj bolnici je 04.10.2021.godine potrošeno 108 velikih boca sa kiseonikom za potrebe pacijenata. Skoro sve je upotrebljeno za potrebe obolelih od korone. Najgore u svemu je što bolnica u Prijepolju nema razvedenu mrežu centralnih gasova. Tako da se sve ove boce nose i raznose na ramenima i danju i noću. Juče sam sreo šefa tehničke službe koji je zadužen za raznošenje kiseonika, rekao mi je da ovo više ne može da se izdrži, neprekidno raznose boce, svaka boca je teška 80 kg, svaki dan dolazi po jedan kamion sa kiseonikom u ovu bolnicu, jer se kiseonik toliko troši. Situacija jeste teška ali je neophodno i hitno rešiti ovaj problem, pre svega zbog bolesnih koji će imati sigurno i stalno snabdevanje gasovima a ne da se boce menjaju svaki sat”, kekao je za Nova.rs dr Sadović.

Sadović dodaje da je projekat za rešavanje problema mreže centralnih gasova projekat spreman već duže od 15 godina, da se ovim problemom bavio ranije jer je njegovo rešavanje hitno. Kaže da nije naišao na razumevanje direktora bolnice a ni direktora Zdravstvenog centra Užice, kao ni lokalne samouprave. Jedino je situaciju razumeo, kako kaže, državni sekretar Mirsad Đerlek, koji je bio saglasan da se mreža gasova razvede i da će ministarstvo to finansirati.

Foto: Privatna arhiva

“Ja sam 2.decembra prošle godine svima poslao dopis, imam kopiju tog dopisa. Zvao sam i Đerleka, rekao je da organizujemo i uradimo mrežu a da će ministarstvo obezbediti novac. Tražio sam od direktora bolnice projekat koji je urađen pre više od 15 godina a po kome je vrednost investicije bila oko 16 miliona dinara. Situacija je takva da pored jednog pacijenta stoje tri velike boce, kada su razvedeni gasovi onda je to samo utičnica, ovde nisu obezbeđeni uslovi. Pacijend bi imao konstantan dotok kiseonika, ovako se svaki čas skida, pa se menja boca pa opet kači”, ističe Sadović.

Da li će ovaj problem biti rešemn i kada, pitali smo direktora Zdravstvenog centra Užice, u okviru koga je i dalje prijepoljska bolnica, dr Miloša Božovića. On kaže da će problem biti rešen ali da trenutno za te radove nema uslova.

“Prosleđeno je sve, i od strane bolnice u Prijepolju i od Zdravstvenog centra ministarstvu, to je na razmatranju, oni će dati dozvolu za centralni razvod. Trenutno stanje ne dozvoljava da se deo isključi zato i nije dat taj centralni razvod. Već više od godinu ipo ne postoje uslovi da se to uradi jer bolnica u tom periodu izvođenja radova ne bi mogla da funkcioniše, što u vreme korone nije moguće. Shvatamo da je to problem, mi smo u Užicu razveli stotine metara, kako u kovid bolnici tako i na drugim odeljenjima ali kada se to radi, ne mogu se uporedo zbrinjavati pacijenti. Problem u Prijepolju će se rešiti kada to uslovi dozvole”, zaključuje Božović.

U bolnici u Prijepolju trenutno se nalaze 32 pacijenta od kojih, na odeljenjima poluintenzivne i intenzivne nege kiseonik koristi njih 26.

Bonus video – Reportaža ispred kovid ambulanti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar