Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine izrazio je zabrinutost povodom pretećeg pisma upućenog predstavnicima slovačke nacionalne manjine u Begeču, navodeći da se time narušavaju dobri međunacionalni odnosi koji se već dugo grade i neguju u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

„Jedno preteće pismo ne sme da dovede u pitanje duh zajedništva, uzajamnog poštovanja raznolikosti i uvažavanja tradicije, običaja i svih osobenosti pripadnika nacionalnih zajednica koje žive na ovom području“, navodi se u saopštenju za medije.

Apeluju na nadležne organe da učine sve što je u njihovoj nadležnosti, kako bi se što brže pronašli počinioci.

U sanduče slovačke evangelističke crkve u Begeču stiglo je pismo sa pretećom porukom, a meštanin tog sela i pripadnik slovačke zajednice David Francisti rekao je ranije da se ljudi osećaju zabrinuto.

U pismu su inače poimence pobrojavaju slovačke porodice, čije iseljenje traži za sada nepoznati autor pisma. Poručuje im se da odlaze, inače ih „čeka pakao, kao naše Srbe na Kosovu“, „Lajčaku vodi svoj smrad iz Begeča“… Slovacima se poručuje i da se isele u susedni Gložan, selo sa većinski slovačkim stanovništvom.

„Svakako to izaziva određenu neprijatnost. Ja nemam nikakve indicije koje mi mogu dati informaciju koje je nacionalnosti osoba koja je načinila to pismo. Ono što mogu da kažem je da je to akt jednog pojedinca i mi u selu smo izuzetno složni da u ovome nema nacionalne mržnje, da nema međunacionalne mržnje među nacionalnim manjinskim zajednicima u Begeču, a pogotovo da ovde nema nekog šovinizma“, rekao je Francisti ranije za Novu S.

On je naveo da ovaj akt ne treba zanemariti i naveo da policija radi na tom slučaju.

Bonus video – Za koga su begečki Slovaci nepoželjni Pismo je akt pojedinca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar