Bajram Haliti Foto: Privatna arhiva

Bajram Haliti je bio romsko srpski političar, novinar, publicista i pisac. Haliti je jedan od najcenjenijih poznavalaca istorije i kulture Roma. Objavljivao je pesme i tekstove u mnogim časopisima, a zastupljen je i u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku. Objavio je dve drame "Romi u paklu Jasenovca" i "Nedodirljivi ne umiru – Romi deca božija". Njegovo delo je uvršćeno u PEN-antologiju romskih pisaca 1998. Putevi Roma.

Godine 2011. Bajram Haliti objavio je prvi srpsko-romski rečnik koji se smatra prvim romskim rečnikom u svetu. Rečnik obuhvata oko 50.000 reči i izraza, a objavila ga je novosadska kuća Prometej. Rečnik je pružio zajednički osnov za razvijanje nastavnih planova i smernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije. Knjiga je namenjena svima onima koji se bave i koji će se baviti romskim jezikom. Nakon ovog objavio je i druge rečnike, navodi se u saoštenju pokreta „Opre Roma“.

U periodu kada je živeo na Kosovu bio je zaposlen u RTV Priština kao novinar. Jedno vreme bio je i pokrajinski sekretar za informisanje Kosova i Metohije. U Gnjilanu je 1995. godine pokrenuo informativno politički list na srpskom i romskom jeziku Ahimsa (Nenasilje), posvećen romskim i srpskim temama.

Na 7. Svetskom kongresu Roma, održanom u Zagrebu od 23. do 25. oktobra 2008. godine, Bajram Haliti je izabran za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma. Na Kongresu je prisustvovalo 300 delegata iz 29 zemalja, koji su predstavljali 15.000.000 Roma u svetu.

„Još puno toga ima za reći za čoveka koji je svoj život posvetio osvetljavanju istorije Roma, naročito stradanju Roma u periodu Drugog svetskog rata. Puno je toga za reći koliki je uticaj imao na nas, njegove studente, ali i za ukupno kulturno nasleđe koje nam je profesor Bajram Haliti ostavio iza sebe, a koje je nemerljivo. Romska zajednica je na današnji dan izgubila jednog od najuminijh ljudi i lidera romske zajednice. Svojim radom i delima zadužio je buduće generacije Roma Srbije i Evrope, za nas je ovaj dan, dan tuge zbog praznine koja će ostati posle velikoga Bajrama našeg uzora“, navodi se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar