Foto: Shutterstock/andrijapajic

Nakon vesti o izmeštanju zoološkog vrta i prodaji kule Geneks, još jedan od simbola glavnog grada mogao bi da bude na udaru vlasti. Reč je o Beogradskom sajmu, koji će, ako se u namerama uspe, biti samo ruševina. Novi sajam biće, po svemu sudeći, smešten do nacionalnog stadiona u Sučirnu koji se pompezno najavljuje.

Moguće rušenje Sajma zbog širenja grada, najavio je još u oktobru 2021. godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

U intervjuu za list „Ekspres“, Vesić je tada rekao da će se grad verovatno širiti u pravcu Sajma, te da je vreme da se „Sajam polako sklanja odatle“, osim Hale 1 koja je pod zaštitom države.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/

„Sajmu jeste mesto na periferiji grada, jer kada je tu građen Sajam tu je bila periferija grada“, kazao je Vesić.

Seli li se Beogradski Sajam u Surčin?

Poslanik stranke „Zajedno“, Đorđe Miketić kaže da se planira rušenje Sajma i premeštanje u Surčin.

„Trenutno se u Beogradu dešava pripremanje terena za novu megalomansku pljačku. Planira se da Beogradski Sajam bude porušen i prebačen u Surčin, čime bi se oslobodilo to skupo zemljište uz reku da bi Beograd na vodi nesmetano mogao da se proširi“, kaže Miketić.

Dodaje i da javnost verovatno ne zna, ali Sajmu je, kako tvrdi Miketić, već uzet deo parkinga i predat Beogradu na vodi.

„Sa druge strane, građani će platiti i izgradnju tog novog, ali javno-privatnog Sajma i nekakvog nepotrebnog nacionalnog stadiona u Surčinu, koji je samo fasada čitave ove pljačke. U budžetu je već predviđeno da za taj Surčinski projekat građani izdvoje stotine miliona evra. Znači, kao i za Beograd na vodi, opet će građani platiti infrastrukturu za projekat koji će ovoj mafiji uliti milijarde u džepove“, isitče poslanik stranke „Zajedno“.

Beogradski sajam pored Nacionalnog stadiona

Foto: Google Earth

U kompleksu Nacionalnog stadiona u Surčinu u planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata. Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je sajmu namenjeno 113 hektara zemljišta

Kompleks EXPO 2027 je planiran kao multifunkcionalni prostor koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Republiku Srbiju, navodi se u dokumentaciji Ministarstva građevinarstva.

Poslanik Đorđe Miketić postavlja pitanje da li će Beograđni biti podstanari u sopstvenom gradu.

U svom autorskom tekstu, Miketić je naveo:

„Mi, sadašnji Beograđani ne samo što smo od tih ideala odustali i odavno već ne stvaramo dela od svetskog kultno-arhitektonskog značaja, već ih redom i rasprodajemo, i to onim varvarima koji Beograd ruše i pljačkaju. Nek se spremi Beogradski Sajam“.

Foto: Kidney Stone / Shutterstock.com

„Trijumvirat Mali, Vesić, Šapić rade i radili su zajedno. Ne nasedajmo na lažne sukobe koje nam prodaju. Oni imaju isti cilj – a to je varvarska pljačka Beograda. Svako tu ima svoju ulogu a Šapić je tu, ne kao gradonačelnik već kao stečajni upravnk i sprovodi poslednji, završni čin rasprodaje i uništenja naše, nekada lepe, prestonice. Oni imaju svoj plan, jer će članovi kartela živeti u penthausima uz reku, dok ćemo svi mi ostali tumarati po favelama iza tog zabranjenog grada. Pitanje je šta ćemo mi da uradimo? Da li će Beograđani, pognute glave, postati podstanari u sopstvenom gradu“, kaže Miketić.

Miketić predlaže i široki front pobune.

PROČITAJTE JOŠ

„Zato smo mi u ZAJEDNO napravili predizbore za gradonačelnika gde okupljamo građane, stručnjake i aktiviste i zajedno planiramo najbolja rešenja za zaustavljanje ovog varvarskog razaranja grada. Zato molim sve koji žele da pomognu i uključe se u ovu borbu, odu na sajt bgpredizbori.rs i uključe se u ovaj proces“, kaže Miketić.

Kula Geneks prodata, Šapić predlaže izmeštanje Zoološkog vrta 

Poslovni deo Kule Geneks, imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Generalexport u stečaju, prodata je u ponedeljak za 2.400.000.000 dinara.

Za kupovinu se nadmetalo sedam kupaca, a krajnju cenu, gotovo tri puta veću od počenih 834 miliona dinara, izlicitirao je – zastupnik kupca, preduzeća Eureka bar doo Novi Beograd.

Vlasnik ovog preduzeća je Aleksandar Kajmaković, a direktor Marko Milovanović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksandar Kajmaković, zvani Aca Bosanac, suvlasnik je više beogradskih restorana i klubova, koji je privođen zbog sumnje da je sarađivao sa uhapšenim Veljkom Belivukom.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će Zoološki vrt biti premešten na Adu Ciganliju, odnosno njen deo Ada Safari, navodeći da je taj deo pogodan za životinje a u blizini je centra grada.

„Duplo je veći prostor od postojećeg (kod Kalemegdana). Ovde ima 14 hektara, kako smo i planirali. Smatramo da je to od svih najbolje rešenje. Ovde je ta tišina, mir, tu je ovo jezero i blizu su reke“, kazao je šapić novinarima na Adi Ciganliji.

BONUS VIDEO: Licitacija Geneks kule okončana uz prepirke i policiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare