Đorđe Miketić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije Đorđe Miketić ocenio je danas da je izmeštanje Zoološkog vrta u Beogradu pokušaj spina gradonačelnika Aleksandra Šapića.

„Čitava ideja ove Šapićeve igranke oko ZOO vrta je u stvari pokušaj spina, jer mu je neophodna tema koja će podeliti javnost da se više mediji i građani ne bi bavili njegovim kontinuiranim kršenjem zakona, divljom gradnjom svoje kuće u Beogradu, neprijavljivanjem imovine Agenciji za sprečavenje korupcije, protivustavnom zadržavanju odborničke funkcije dok je bio predsednik opštine Novi Beograd, lažnim doktoratom koji je odbranio na univerzitetu na mladenovačkoj njivi, brojnim koruptivnim šemama sa vaučerima i karticama i slično“, rekao je Miketić u pisanoj izjavi.

„Gradonačelnik se nalazi u vrtlogu kriminala i jedina je sreća da ovu funkciju neće obavljati još dugo“, dodao je još Miketić.

Miketić je naveo da je Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio 31. oktobra prošle godine Studiju zaštite Predela izuzetnih odlika „Ada Ciganlija“ Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Beograda, kao nadležnom organu.

„Potom je Ministarstvo zaštite životne sredine na osnovu Zakona o zaštiti prirode pokrenulo postupak pokretanja zaštite prirodnog područja III (treće) kategorije, kao Predeo izuzetnih odlika ‘Ada Ciganlija’. Osim rečnog ostrva Ada Ciganlija, u obuhvatu zaštićenog područja je i Savsko jezero i sa njime povezano taložno jezero (taložnik), sa njihovim obalnim zonama, uključujući i nasipe koji Adu povezuju sa obalom, kao i Čukarički (Savski) rukavac sa obalnom zonom gde se uliva Topčiderska reka“, rekao je Miketić i dodao:

„Sa aspekta očuvanja biološke raznovrsnosti područje predloženo za zaštitu ima veliki značaj i kao stanište brojne divlje flore i faune, posebno retkih i osetljivih vrsta makrogljiva, i kao sastavni deo međunarodnog ekološkog koridora koji čini reka Sava i obalni pojasevi koji se protežu duž njenog toka. Područje Ade Ciganlije obezbeđuje veliki broj ekosistemskih usluga koje su značajne na lokalnom i gradskom nivou. Ovaj plavo-zeleni pojas reguliše gradsku klimu, a prirodna i poluprirodna staništa kroz biološke procese vrše filtraciju i prečišćavanje voda i na taj način povoljno utiču na postojeća i potencijalna izvorišta voda.“

U skladu sa postupkom vrednovanja, utvrđenim Pravilnikom o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja, PIO „Ada Ciganlija“ ispunjava uslov za proglašenje zaštićenog područja III kategorije – zaštićeno područje lokalnog značaja, istakao je Miketić.

Dodao je da je, prema Uredbi o ekološkoj mreži, PIO „Ada Ciganlija“ u okviru ekološki značajnog područja Srbije pod rednim br. 22 – „Ušće Save u Dunav“ i čini deo međunarodno i nacionalno značajnog područja za ptice pod nazivom „Ušće Save u Dunav“ sa klasifikacionim kodom RS017IBA, izdvojenog na osnovu diverziteta ornitofaune, kao i prisustva retkih i ugroženih vrsta ptica.

***

BONUS VIDEO – Zoo vrt umesto starih obećanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar