Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Više od 350 automobila i desetine bajkera izašlo je i večeras u protestnu vožnju kako bi se izborili za "svež vazduh" i skrenuli pažnju na neprijatne mirise koji ih već godinama guše iz obližnje kafilerije "Prekon".

 

Zahvaljujući građanima okupljenima oko udruženju građana „Stop kafileriji“, Prekon je prošle nedelje, po nalogu inspekcije, privremeno obustavio rad. Međutim, Zrenjanici strahuju da je ovo samo privremeno zatišje i da će kafilerija nastaviti sa radom „čim opadne pažnja javnosti“.

„Naše dugogodišnje iskustvo nam govori da im ne treba verovati, jer su i ranije prekidali sa radom, ali samo dok se ‘raja ne smiri’. Više nikom ne verujemo, ni Prekonu, ni vlasti, ni institucijama. I to ne samo u vezi Prekona. Naše nepoverenje su odavno zaslužili svojim nečinjenjima“, kaže Gojkan Stojinović, jedan od aktivista.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

„Vlast koja se hvali da zahteve privatnih investitora rešava za 24 sata, a decenijama se oglušuje o probleme svojih građana i njihovog elementarnog ljudskog prava na čist vazduh, ne zaslužuje naše poverenje“, kaže Stojinović, napomonjući da će građani nastaviti sa svojevrsnom ekološkom stražom nad radom kafilerije.

Protestna vožnja je krenula od kafilerije, a zatim se nastavila kroz ceo Zrenjanin, gde je veliki deo građana aplauzom i mahanjem podržao i pozdravljao učesnike. Takođe, Zrenjanice je u borbi za čist vazduh podržao i pulmolog Dejan Žujović.

„Ovde sam jer želim da podržim pravo Zrenjaninaca na njohovo zdravlje i zbog želje da svi dišemo punim plućima“, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare