Foto:Shutterstock/Ivan Pancic

Građanski preokret poziva građane, nevladine organizacije, medije, naročito ekologe i aktiviste u oblasti zaštite životne sredine, da učestvuju u javnoj raspravi o uticaju planirane fabrike guma Linglong na životnu sredinu.

Gradska uprava grada Zrenjanina je zakazala javnu raspravu o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong za petak 4. septembar 2020. godine, u 11 časova, u baroknoj sali skupštine grada.

Do 3. septembra se mogu pismeno dostavljati mišljenja i pitanja u vezi sa podnetom studijom slanjem preporučene pošiljke s povratnicom na adresu: Gradska uprava grada Zrenjanina, Odeljenje za privredu, Odsek za zaštitu i unapređenje životne sredine, Trg slobode 10, 23000 Zrenjanin. Javne rasprave su jedan od retkih mehanizama direktne demokratije koji stoje na raspolaganju građanima Srbije tokom procesa usvajanja propisa i odluka.

Svi građani imaju pravo da učestvuju na javnim raspravama i niko nema pravo da ih sprečava u tome. U saopštenju se podseća da Linglong planira da na poljoprivrednom zemljištu, blizu specijalnog rezervata prirode „Carska bara“ i neposredno pored Zrenjanina, proizvodi oko 14 miliona pneumatika godišnje.

Za transport sirovina i gotovog proizvoda biće mu potrebno više stotina šlepera dnevno. Kako se ukazuje, gigantsku fabriku guma koju planira da izgradi u Srbiji ni jedna evropska država nije želela na svom tlu. Grad Zrenjanin nema razvijene instrumente za kontrolu kvaliteta vazduha niti prečistač otpadnih voda, a već decenijama ima problem s vodovodom, odnosno kvalitetom, količinom i pritiskom vode, zaključuje Građanski preokret.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare