Foto:pudjurdjevdan.edu.rs

Dok se u javnosti poslednjih dana polemisalo o preventivnim merama i maskama koje su obavezne za učenike koji polaze u školu, malo ko se od nadležnih setio da se obrati roditeljima dece koja pohađaju pripremni predškolski program. Roditelji pojedinih predškolaca žale se da preventivne mere nisu dovoljno pojašnjene i da se pojedine preporuke koje važe za prvake ne odnose i na decu u predškolskom programu. Zabrinjava ih i činjenica da maske nisu obavezne za predškolce, pa tako deca koja pripremnu nastavu pohađaju u školama, ne moraju da ih nose, dok je u istoj zgradi za sve ostale, nošenje maski obavezujuće.

Nova školska godina, osim za učenike osnovnih i srednjih škola 1. septembra počela je i za šestogodišnjake koji su u obavezi da pohađaju pripremni predškolski program u trajanju od devet meseci.

Ovu nastavu deca mogu da prate u okviru celodnevnog boravka u vrtićima ili kroz takozvani četvoročasovni program pri osnovnim školama, odnosno u popodnevnim satima u vrtićima. Za razliku, od njihovih, nešto starijih vršnjaka koji su ove godine pošli u prvi razred, predškolci nisu u obavezi da nose maske, stav je republičkog Kriznog štaba, koji je još petog maja doneo odluku o preventivnim merama za decu predškolskog uzrasta.

Kragujevčanka Jasmina Nikolić, majka predškolca koja se opredelila za četvoročasovnu nastavu u vrtiću, za naš portal navodi da roditeljima nisu dovoljno pojašnjene preventivne mere i izražava zabrinutost zbog toga što deca koja pohađaju pripremnu nastavu, nisu u obavezi da nose maske.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona navodi i da joj je u predškolskoj ustanovi koju pohađa njeno dete rečeno da nisu dobili ni preporuku, da deca koja su se neposredno pred početak školske godine vratila sa letovanja iz inostranstva, prvih desetak dana ne dolaze na nastavu, kao što je preporučeno za decu školskog uzrasta.

Podseća da nadležni stručnjaci insistiraju na tome da je najbolja zaštita od virusa distanciranje i nošenje maski, ali da se to ne odnosi i na predškolce, te zbog toga smatra da roditelji „nemaju nikakve garancije da će im deca biti zaštićena u kolektivu“.

„U grupi u kojoj je moje dete, javila se jedna majka i rekla da su se nedavno vratili sa letovanja iz inostranstva. Predškolska ustanova nije dobila preporuku da takva deca ne dolaze na nastavu, već nam je rečeno da roditelji sami procene zdravstveno stanje svog deteta i odluče da li će ga slati na nastavu ili ne“, priča Jasmina za naš portal.

Ona objašnjava i da je za polazak deteta u pripremni program merodavna potvrda pedijatra da je dete zdravo. Međutim, njeno iskustvo je, da je takvu potvrdu, kako kaže, dobila „telefonskim putem“, te smatra da je ispoštovana samo forma, ali ne i suština o zdravstvenom stanju deteta.

Foto:pudjurdjevdan.edu.rs

„Mi smo tu potvrdu dobili tako što smo telefonom pozvali izabranog pedijatra, tražili su nam ime i broj zdravstvenog kartona deteta i rekli da će nas potvrda sačekati na šalteru. U suštini, ta potvrda ne znači mnogo, jer postoje slučajevi i da su potpuno zdrava deca prenosioci koronavirusa“, navodi ova zabrinuta majka.

Ona dodaje i da su predškolci u nezavidnom položaju, jer za razliku od vrtića, gde dolazak nije obavezan, predškolska nastava je obavezna, a sa druge strane, kako kaže, maske nisu obavezujuće, kao što je slučaj sa prvacima i svim ostalim učenicima.

„Ako je predškolsko već obavezno, ne znam zbog čega deca nisu zaštićena na isti način kao što su u školama, već se na predškolce odnose mere koje važe u vrtićima, u koji deca mogu, a i ne moraju da idu“ pita se ova majka.

Jasmina navodi i da roditelji predškolske dece nisu imali mogućnost da se izjašnjavaju da li će njihova deca pohađati onlajn nastavu, kao što su to mogli roditelji školske dece, već da je kolektivna nastava jedini oblik koji im je ponuđen. Ona dodaje da je zabrinjava kompletna situacija u vezi sa pandemijom i da zbog toga „neko vreme“ neće voditi svoje dete na pripremnu nastavu. Objašnjava da nije usamljena u tom stavu, kao i da postoje i drugi roditelji koji su doneli takvu odluku.

Predškolska ustanova: „Deca su bezbedna“

U kragujevačkoj gradskoj Predškolskoj ustanovi „Đurđevdan“ za Nova.rs je rečeno da se u svim vrtićima te ustanove poštuju protokoli o bezbednosti i zdravlju dece koja pohađaju pipremni predškolski program i da su deca maksimalno zaštićena.

Direktorka Sanja Jakovljević je potvrdila da maske nisu obavezne, ali da se o svim drugim preventivnim merama „strogo vodi računa“. Ona objašnjava da se deci pre ulaska u objekat meri temperatura, da prolaze kroz dezobarijere, da se prostorije u kojima borave redovno dezinfikuju, kao i da su svi zaposleni u obavezi da nose maske, te smatra da roditelji nemaju razloga za zabrinutost.

Sanja Jakovljević / Foto:Privatna arhiva

„Prvi standard za predškolce u četvoročasovnom programu jeste da svako dete ima 4 kvadratna metra za svoje aktivnosti, kako bismo poštovali mere za održavanje socijalne distance. Jedna grupa predškolaca maksimalno može da ima 18 dece, a ako prelazi taj broj, onda grupu delimo na dva dela i deca nastavu pohađaju u trajanju od dva sata“, kaže direktorka Jakovljević.

Ona objašnjava da vaspitači sa decom u obe grupe rade po istom programu, a da se u pauzi između nastave provetrava i dezinfikuje prostorija u kojoj su boravila deca. Dodaje i da većina predškolskih grupa zadovoljava standarde o broju dece, te da je manje onih u kojima je potrebno da se dele.

Foto:pudjurdjevdan.edu.rs

Jakovljević navodi da je početak pripremne nastave u epidemiološkim uslovima novina za sve i da će redovno pratiti ’’situaciju na terenu’’. Dodaje da u ustanovi imaju razumevanja za roditelje koji strahuju od virusa i da su zbog toga predvideli mogućnost da se na kraju svake radne nedelje, izjasne da li će u narednoj nedelji dovoditi svoje dete.

Školska uprava: Postoje tri modela za predškolce

Pred početak nove školske godine, sve predškolske ustanove bile su u obavezi da izrade operativne planove rada u epidemiološkim uslovima i to u tri modela, odnosno da isplaniraju rad u punom kapacitetu, zatim u ograničenom kapacitetu, kao i plan za potpuni prekid rada, rečeno je za Nova.rs u Školskoj upravi u Kragujevcu.

Foto:pudjurdjevdan.edu.rs

Ljiljana Sretenović, prosvetna savetnica našem portalu je potvrdila da se modeli nastave donose u „tesnoj saradnji“ sa lokalnim kriznim štabom, koji je zadužen za sprovođenje preventivnih mera.

Ona je dodala da sve odluke o povećanju ili smanjenju broja dece u objektima donosi krizni štab i da vrtići zbog toga moraju da imaju pripremljene planove za sve epidemiološke uslove.

U trenutnoj situaciji, predškolske ustanove rade po modelu sa ograničenim kapacitetom, u kojem je broj dece u zavisnosti od veličine objekta ograničen na 15 do 18.

Sretenović je podsetila i da je u vrtićima na snazi Odluka o protivepidemiološkim merama koju su zajednički usvojili Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete još 5. maja i da te mere predviđaju preko 30 pravila ponašanja u uslovima epidemije, ali ne i obavezu da predškolci nose zaštitne maske.

Ona je ponovila da u praksi to znači da predškolci koji pripremnu nastavu pohađaju pri osnovnim školama, ne moraju da nose maske, bez obzira na to što stariji učenici imaju tu obavezu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar