SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Zoran Knežević je kazao danas da će izbori za članove Akademije biti održani naredne godine.

On je kazao na konferenciji za novinare da se SANU suočava sa padom broja članova, što je kako je naveo, uslovljeno i slabim prilivom novih članova u nekoliko poslednjih decenija.

Iz SANU je saopšteno da je Akademija, kada je reč o broju članova u odnosu na broj stanovnika najmalobrojnija u regionu.

Kad je reč o izborima u članstvo SANU, koji će biti održani naredne godine, Knežević je istakao da je predstojeći period − do kraja tekuće godine, posvećen pripremama izbora i eventualnim promenama Statuta u cilju unapređenja izbornog procesa, piše u saopštenju.

Knežević je, kao jedan od glavnih problema, izdvojio nesrazmerno mali broj žena u članstvu Akademije, kao i kritično mali broj članova u Odeljenju društvenih nauka SANU.

Predsednik SANU izrazio je nadu da će predstojeći izbori u članstvo Akademije doneti poboljašanje na ovom planu.

Knežević je kazao i da je SANU, u naredna četiri meseca, pripremila bogat program koji obuhvata naučne i umetničke skupove, predavanja, svečane akademije i izložbe.

BONUS VIDEO – Cvetković: Vlast je uvek bila ignorantski raspoložena prema SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar