Foto: SANU

Kamerna izložba povodom 100 godina od rođenja Miće Popovića (1923-1996) autorke Sanje Petrović biće otvorena od 16. avgusta do 8. septembra u prijemnom holu Biblioteke SANU.

Miodrag Mića Popović bio je srpski slikar, likovni kritičar i teoretičar umetnosti, književnik, filmski i pozorišni reditelj i scenograf. Rodio se u Loznici, školovao u Beogradu gde je pohađao Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Ivana Tabakovića. Godine 1947. organizovao je neku vrstu slikarske kolonije u Zadru sa Batom Mihailovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanovićem, Verom Božičković i Kosom Bokšan zbog čega biva isključen sa Akademije.

Foto: Wikimedia/Ljiljana Pekic

Prvu samostalnu izložbu imao je 1950. godine u Umetničkom paviljonu na Kalemegdanu. Godine 1951. dobija tromesečnu stipendiju za Pariz, a od 1952. do 1954. živi, radi i izlaže u Parizu. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1948, a Društva srpskih umetnika LADA od 1965. godine. Boravio je u Njujorku od 1980. do 1981, a 1982. godine predavao je slikanje i crtanje kao gostujući profesor na Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1978, a njen redovni član postao je 1985. godine.

Za svoj umetnički rad dobio je značajna priznanja i nagrade: Nagradu za slikarstvo na Oktobarskom salonu u Beogradu; Nagradu Matice srpske na izložbi Deset godina umetničkih kolonija u Vojvodini; Nagradu za slikarstvo na izložbi Salon 63 u Rijeci; Nagradu za slikarstvo na izložbi Sedma decenija jugoslovenskog slikarstva u Somboru; Nagradu Zlatna paleta ULUS-a; Nagradu Politike iz Fonda Vladislav Ribnikar; Nagradu na Internacionalnoj izložbi originalnog crteža u Rijeci; Nagradu Zlatna batana na izložbi Anale u Rovinju; Nagradu publike na izložbi Kritičari su izabrali; Titulu i statuu Beogradski pobednik za retrospektivnu izložbu u Galeriji SANU.

Iz zbirki Biblioteke SANU izložena su prva izdanja Popovićevih knjiga „Sudari i harmonije“ (1954), „Izlet“ (1957), „U ateljeu pred noć“ (1962), „Ishodište slike“ (1983), „Velika ljubav Anice Huber“ (1999), „Putopisni dnevnici“ (2006) i „Sveti Antun“ (2016), zatim njegovi likovni eseji i kritike, katalozi izložbi, knjige koje je ilustrovao, pristupna beseda „Umetničko delo kao poslednja odbrana jednog naroda“ štampana u Akademijinom Glasu Odeljenja likovne i muzičke umetnosti (1988) kao i monografije i članci o njemu.

Iz kataloga „Mića – Vera: stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković-Popović“, izdanja Centra za kulturu Vuk Karadžić u Loznici, biće izložene reprodukcije slika koje su Vera i Mića poklonili gradu Loznici. Iz fototeke Biblioteke SANU biće izložena i jedna fotografija.

Bonus video: Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar