Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Odložio sam vakcinaciju jer u ovom trenutku imamo manjak vakcina. Čekam sledeću isporuku i verujem da ću do kraja sledeće nedelje to da uradim", rekao je predsednik Srbije juče tokom novog gostovanja na javnom servisu, i time po osmi put odložio najavljeno pelcovanje.

“Ja ću prvi da primim vakcinu. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra”, rekao je predsednik Srbije 22. avgusta prošle godine na TV Prva. Četiri meseca kasnije, 23. decembra, kada je najavio početak vakcinacije protiv kovida 19, srpski predsednik je po prvi put promenio mišljenje i rekao da će to biti premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević ili on.

„Nekoga od nas ćemo da ostavimo za drugu, da pokažemo ljudima da je dobra svaka vakcina koju naš zdravstveni sistem dobije”, opravdao je svoju promenu miljenja.

Predsednik, inače, praktično predvodi državnu kampanju za vakcinisanje – jednu od retkih stvari kojima se možemo pohvaliti u borbi protiv koronavirusa. Ali sasvim sigurno ne zbog ličnog primera, koji za sada nije dao. Za razliku od maltene kompletne Vlade.

Nova.rs je nedavno popisala sve neispunjene predsednikove najave – bilo ih je osam – vakcinisanja. Podsetimo se zajedno kako je to izgledalo.

Prvo Ana i Darija 

Vakcinacija u Srbiji zvanično je počela 24. decembra, a prva koja je primila Fajzerovo cepivo bila je premijerka Ana Brnabić. Istog dana vakcinisali su se ministarka Kisić Tepavčević, kao i epidemiolog Predrag Kon.

Brnabić je tada izjavila da će predsednik Vučić verovatno primiti kinesku vakcinu protiv koronavirusa, te da je dogovor sa njim bio da njih dvoje prime dve različite vakcine. Premijerka je navela i da se u najskorije vreme očekuju vakcine od kineskog “Sinofarma”, kao i određene količine ruske vakcine Sputnjik V.

Vučić se, međutim, ni tada nije vakcinisao. Rusku vakcinu prvi su dobili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. O svojoj vakcinaciji Vučić je ponovo pričao nakon svečanog otvaranja gondole na Zlatiboru, 14. januara.

Foto: Tanjug

Tada je rekao da je rešio, ipak, da sačeka.

Aha, ti ćeš da se snađeš…

“Kada sam želeo da primim vakcinu, rekli su, „aha ti ćeš da se snađeš, pa ćeš prvi da primiš vakcinu, a šta ćemo mi ostali i naš narod“. Ja pripadam običnom narodu i želim da delim njihovu sudbinu”, rekao je tada predsednik Srbije. Samo dva dana kasnije Vučić je na aerodromu dočekao isporuku milion doza kineske vakcine, proizvođača “Sinofarm” i rekao da će se vakcinisati za sedam dana.

“Za sedam, osam dana ću i ja da se vakcinišem. Važno mi je da nisam bio među prvima, da ne kažu – sebe si spasavao”, naveo je Vučić. Isto je najavljivao i tri dana kasnije, 19. januara, kada je nakon zajedničke sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, izjavio da će se najverovatnije vakcinisati za vikend – jer je nešto bolešljiv.

Nešto sam bolešljiv 

“Ja sam nešto bio bolešljiv, pa mi je Zlatibor (Lončar) zabranio do vikenda. Tako da ću ja za vikend najverovatnije da primim kinesku vakcinu”. Nije se desilo.

Usledilo je još jedno gostovanje na televiziji, kada je objasnio da se još nije vakcinisao jer “nije toliko bolestan”.

“Ne znam kad će lekari dozvoliti mojim roditeljima da se vakcinišu. Ja bih primio kinesku vakcinu, ali razmišljam ima li smisla, jer ipak sam mnogo mlađi i nisam toliko bolestan da budem u prvih 500 hiljada vakcinisanih. Sramota me je kad vidim da postoje neki koji nemaju nikakve komorbiditet, ali koji su se ugurali da dobiju tu vakcinu, zato što su važni. To treba da radi predsednica Vlade Srbije i ministri kako bi pokazali primer drugima”, naveo je Vučić.

Aleksandar Vucic
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Nakon toga, prošlo je dosta vremena, a da Vučić nije govorio o svjoj vakcinaciji, niti je stizala vest da je taj posao obavio.

Čekaju Merošina ili Žagubica 

Onda je početkom marta, iz nebuha, obavestio javnost da će se vakcinisati u Merošini ili Žagubici.

“Kada se vratim u Srbiju, lično ću da posetim manja mesta, kako bih video zašto u tim mestima vakcinacija slabije napreduje. Ja sam rekao da ću da se vakcinišem u nekom manjem mestu, to će biti Merošina ili Žagubica, želim da mi vakcinu da lokalna sestra, a kao što sam već ranije rekao, želeo bih da primim kinesku vakcinu”, rekao je predsednik.

Na posletku, vest o tome da će Evropska unija preko svojih granica primati bez PCR testa samo one vakcinisane Fajzerom, Modernom, Astra Zenekom ili cepivom Džonson i Džonson, Vučića je zatekla u Bahreinu.

Foto: EPA/KENZABURO FUKUHARA

E, baš ću kinesku 

Predsednik Srbije odatle je poslao još jednu poruku daaće se solidarisati sa narodom i primiti baš kinesku vakcinu. U Žagubici ili Merošini.

Aleksandar Vučić Foto:FoNet/Instagram Budućnost Srbije
“Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu” rekao je Vučić za Pink i dodao da će morati da izvadi antitela da bi mogao da putuje.

“Do tada ja ne mogu da idem u Brisel. Nemate pojima koliko mi je žao i teško zbog toga, užasno”, dodao je Vučić komentarišući vest da bi EU mogla da donese odluku da priznaje samo one vakcine koje su oni odobrili, a da ne priznaju kinesku.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)