Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ispred kovid ambulante u Zemunu čeka oko trideset ljudi, još desetak ih je u kolima. Većina je došla na prvi pregled, kako bi saznala da li je koronavirus uzrok njihovog narušenog zdravstvenog stanja i dobila terapiju, a ima i onih koji su, nakon preležanog kovida 19, došli na kontrolu. Dok za Nova.rs objašnjavaju da je potrebno oko četiri sata da nakon predaje knjižice dođu na red, počinje da pada kiša, a u šatoru ispred ambulante postaje tesno.

Marija kaže da je do ambulante došla sa majkom koja je uprvo ušla na pregled.

„Došla smo prvo u podne, tad sam za majku predala knjižicu i rečeno mi je da ona dođe u 15 časova, što je i uradila. Od tad je čekala 45 minuta da je prozovu“, objašnjava.

Kaže da joj majka ima povišenu temperaturu i očekuje da nakon pregleda bude testirana.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Muškarac koji je nakon razgovora sa sestrom na vratima kovid ambulante krenuo kući kaže da mu je rečeno da se vrati za oko četiri sata.

„Rečeno mi je da ima dosta predatih knjižica i da neću stići na red pre 20 časova“, objašnjava i kreće ka automobilu.

Za to vreme kiša počinje jače da pada pa se ljudi koji su čekali na klupama, ispred ambulante, povlače u svoje automobile ili ispod šatora. Oni koji na pregled nisu došli sopstvenim prevozom, a koji ne bi da rizikuju stiskajući se s drugim pacijentima u ne tako prostranom šatoru, imaju spremne kišobrane.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sandra ima problem da isti otvori jer desnom rukom pridržava tufer na levoj ruci.

„Došla sam na kontrolni pregled. Nakon četiri sata čekanja malopre su mi izvadili krv da provere nivo antitela. Kažu da će rezultati biti gotovi za 45 minuta, sad to čekam“, objašnjava.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dodaje da je koronu u poslednjih mesec dana preležala cela njena porodica – muž, otac, majka, pa i turdna sestra.

„Sad smo svi dobro ali je bilo jako teško, većina je bila u bolnici. Na sreću, najbolje je prošla trudnica, sa samo tri dana pod temperaturom“, poručuje.

Povazane vesti:

Sestre prozivaju dva pacijenta koji žurno ulaze unutra. Nakon prvog pregleda čeka ih testiranje, ukoliko lekar tako odluči, a možda i snimanje pluća, na koje se dodatno čeka.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 4.226 zaraženih koronavirusom, od čega je samo u Beogradu evidentirano 1.247 slučajeva.

Broj zaraženih u prestonici u odnosu na jučerašnji dan je nešto manji, kada je registrovano 1.338 novih slučajeva.

U Srbiji je danas od koronavirsa preminulo 25 osoba, dok je broj osoba na respiratoru skočio na 207.

Zbog sve lošije epidemiološke situacije, na današnjem sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić sa medicinskim delom Kriznog štaba odlučeno je da će biti pooštrene epidemiološke mere, koje će važiti od utorka.

Kako saznaje Nova.rs, danas dogovorene mere sutra će biti dodatno precizirane, usaglašene i zvanično saopštene.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram