Karavan Nova.rs svoje putovanje završava u Beogradu. Srpska prestonica lider je po cenama nekretnina u odnusu na platežnu moć građana. Osim toga, godinama unazad, o Beogradu u unutrašnjosti Srbije kruži legenda o životu pod staklenim zvonom, gde je sve lako i dostupno. Da li je tako?

Počinjemo pričom studentkinje Anje Gavrilović, koja je zbog fakulteta iz Vršca došla u Beograd.

Imajući u vidu da nije na budžetu, njeni troškovi života su previsoki, a činjenica da nije u studentskom domu, značila je da mora da iznajmi stan – čija su cene odavno otišle u nebo.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na novčanike studenata i njihovih porodica od prvog oktobra udarila su poskupljenja menze, studentskog smeštaja, ali i brojni dugi troškovi koji se tiču administrativnog dela.

Studenti u domovima jedu i više nego duplo skuplje oborke u odnosu na samo pre mesec dana.

PROČITAJTE JOŠ

Iz prodavnice, u kojoj je obavlja svakodnevnu kupovinu, Anja je izašla sa cegerom u kom se nalazio jedan litar ulja, flaša vode, kutija jaja, pakovanje kafe i tri jabuke.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

To je ovu studentkinju koštalo skoro 1.000 dinara što čini dobar deo njenog nedeljnog budžeta.

Na to treba dodati školarinu, kiriju, račune i sve ostalo što je potrebno mladim ljudima, a Anja ne krije da se roditeljima svaki put zavrti u glavi  kad treba da izdvoje novac koji je njoj potreban.

Građane pritiskaju stalna poskupljenja i inflacija koja je nepredvidiva.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, na beogradskim ulicama zatekli smo i penzionere koji kažu da mogu da isprate sva poksupljenja i da su im najavljena povećanja dovoljna za sve troškove.

Takvu sliku teško da smo mogli da pronađemo u unutrašnjosti naše zemlje.

Prema podacima iz avgusta ove godine, građani Beograda imaju najveće plate u našoj zemlji.

Prosečna beogradska plata iznosila je više od 93.000 dinara.

S druge strane  besplatan ručak na punktovima Narodne kuhinje, svakog dana uzima više od 11.000 Beograđana.

Tokom putovanja Karavana Nova.rs kroz Srbiju obišli smo mesta od juga do severa i zaista na prvi pogled Beograd ima mnogo više potencijala, što je i prirodno, ali ne treba izgubiti iz vida podatke da je prosečna penzija 265 evra, a da 950.000 penzionera ima manju penziju od prosečne, od čega dobar deo živi u Beogradu.

BONUS VIDEO: Studenti u domovima ostaju bez tople vode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare