Nova.rs karavan zastao je i u Nišu, kako kažu ekonomskom lideru juga Srbije, ali samo po statističkim podacima. Svakodnevna poskupljenja predstavljaju ozbiljan udarac za kućne budžete, a kako zaista žive Nišlije pokušali smo da dođemo do odgovora u razgovoru sa njima na ulici.

Prosečna plata u Nišu izaziva gnev građana

Sa prosečnom julskom neto platom od nešto više od 70.000 dinara zaposleni u Nišu nalaze se na vrhu lestvice zarada na jugu Srbije, ali malo ko od Nišlijki i Nišlija veruje u ovaj podatak Republičkog zavoda za statistiku. Građani su ubeđeni da prosečan stanovnik Niša ne zarađuje više od 40.000 ili 45.000 dinara, tako da zvanični statistički podaci uvek izazovu gnev i brojne negativne komentare na društvenim mrežama. Poslednjih desetak godina u Nišu je otvoreno više pogona domaćih i stranih kompanija, ali su one prvenstveno zaposlile proizvodne radnike, a njihove zarade uglavnom ne premašuju pomenute iznose.

Od nekadašnjeg grada elektronike do protesta ispred Gradske kuće

Niš je svojevremeno bio poznat u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i van granica zemlje kao grad elektronike jer su se u niškoj Elektronskoj industriji proizvodili tada najsavremeniji televizori, radio-aparati, mašine za pranje veša, računari, telefonske centrale, radio-stanice, rendgen aparati, uređaji specijalne namene za vojsku i miliciju i mnogi drugi proizvodi.

Preduzeća Elektronske industrije koja su jedno vreme zapošljavala 20.000 ljudi nisu preživela tranziciju i privatizaciju, kao ni druga društvena i nekada veoma uspešna preduzeća poput Mašinske industrije, Jastrepca, Građevinara i Đuke Dinić.

PROČITAJTE JOŠ:

Neisplaćene plate u nekadašnjim industrijskim gigantima u Nišu, razlog su što njihovi bivši radnici protestuju svakog petka ispred Gradske kuće skoro trinaest godina. Procenjuje se da oko 7.000 radnika nije dobilo zarade u ukupnom iznosu od oko 2,5 milijarde dinara. U međuvremenu su mnogi izgubili bitku sa godinama, bolešću ili sa sudskim izvršiteljima, čekajući da država ispuni obećanje da će ovaj problem rešiti „po hitnom postupku“.

Iako poznat kao bogat poljoprivredni kraj, ovdašnji seljaci muku muče i sa energentima koji su im neophodni za setvu. Država za sada ćuti, a jedno je sigurno, sa nestašicom poljoprivrednih proizvoda pokrenuće se nova spirala poskupljenja.

Niš gubi bitku za mlade

Niš, kao veliki urbani centar na jugu zemlje polako gubi i bitku za svoje mlade, koji već godinama odlaze iz grada u potrazi za boljim životom, mnogi za poslom odlaze malo severnije, u prestonicu, a veliki je broj onih koji svoju sreću traže i u inostranstvu.

Svetlu tačku u niškoj privredi sada predstavlja Naučno-tehnološki park. Za samo dve godine od otvaranja njegovi kapaciteti su popunjeni, tako da se planira izgradnja još jednog objekta. U NTP-u radi 40 IT kompanija i oko 600 mladih stručnjaka, uglavnom inženjera čija su primanja daleko viša od ne samo od niškog, već i od republičkog proseka.

Karavan Nova.rs se nastavlja, budite uz naš portal i sutra kada čemo imati priliku da čujemo i građane Šumadije.

BONUS VIDEO: Niš, neizvesna cena grejanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar