Nova rs karavan na svom proputovanju zaputio se na sever i stigao u pitomu vojvođansku ravnicu. Novi Sad smešten na obali Dunava glavni je i najveći grad pokrajine gde živi preko 300.000 stanovnika. Predstavlja privredni, kulturni, obrazovni i industrijski centar Vojvodine, a sa prosečnom zaradom od preko 85.000 dinara, što je 15.000 više od pokrajinskog proseka, reklo bi se skoro idealno mesto za život. Tako ipak ne misle sami Novosađani sa kojima smo popričali na ulici. Zvanična statistika beleži da je u septembru inflacija viša 14 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok građani smatraju da su cene skočile i mnogo više.

U prethodnom periodu su u više navrata poskupeli energenti, garderoba, nekretnine, ali većinu potrošača najviše pogađaju visoke cene hrane, koja ima i najveći udeo u troškovima, naročito građana sa nižim primanjima. Pitali smo ih da li su primetili ovaj porast.

Ekonomski stručnjaci, ukazuju da jačina inflatornog udara nije jednaka za sve i da ga svako pojedinačno oseti, po svom novčaniku. Kao i u ostalim delovima Srbije kroz koja smo prošli čini se da je najteže najstarijima, penzionerima.

PROČITAJTE JOŠ

Prateći Dunav uzvodno ka zapadu stigli smo i do Bačke Palanke, opštine udaljene 40 kilometara od Novog Sada, na samoj granici sa Hrvatskom. Njenih 55.000 stanovnika raspoređeno je na ogromnoj teritoriji koja zahvata veliki deo zapadne Bačke sa 12 naselja. Iako poljoprivredni kraj reklo bi se ipak da je glavni pokretač opštine industrija gde prednjače pivara u Čelarevu, zatim Nektar, kao i fabrika podnih i zidnih obloga Tarket koja je u periodu tranzicije pokupovala pogone nekadašnjeg giganta Sintelona. I pored prosečne zarade od preko 73.000 dinara ekonomska kriza koja poslednjih meseci pritiska Srbiju značajno utiče i na kupovnu moć Bačkopalančana.

Na ulicama Bačke Palanke smo mahom zatekli penzionere, kako sami kažu, sa svojim primanjima koja se ne menjaju, teško izdržavaju talase poskupljenja, a neki od njih često su pred teškim izborom, kupiti hranu ili lekove.

BONUS VIDEO: Skoro milion i po ljudi u Srbiji živi u riziku od siromaštva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar