Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bazen i sama voda, prema najnovijim istraživanjima, ne predstavlja rizik za prenošenje virusa, rizik su same osobe, zato je neophodna socijalna distanca, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" dr Verica Jovanović na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Ša je dobra preventiva protiv koronavirusa? Da li je dobro uzimati neke vitamine? 

dr Milika Ašanin

Organizam koji je odmoran i koji se unosi dovoljno vitamina, minerala, je onaj koji je spreman da odgovori na virus. Ne treba na svoju ruku uzimati antibiotsku ili antivirusnu terapiju.

Da li je bezbedno ići na bazen i na javno kupanje? Kako je Aleksandrovac postao žarište? Gde su najveća žarišta u Srbiji?

dr Verica Jovanović

Bazen i sama voda, prema najnovijim istraživanjima, ne predstavljaju rizik za prenošenje virusa. Rizik su same osobe, pa ukoliko se obezbedi socijalna distanca i tamo ne odlaze osobe koje imaju simptome rizik se smanjuje.

Da li Srbija ima neke uslove za one koji ulaze u našu zemlju?

dr Verica Jovanović

Nemamo uslov posedovanja PCR testa, ukoliko neko ko je ušao ima simtome nad njim se vrši lekarski nadozor i odlučuje o eventulanoj izolaciji.

Podaci Ministarstva za rad pokazuju sledeće: 14. jul – zaraženo 15 korisnika i 34 zaposlena, 17. jul – 21 korisnik i 38 zaposlenih, 20. jul – 63 korisnika i 53 zaposlеnih, 30. jul – 244 korisnika i 101 zaposlеni. Čini se da broj zaraženih ozbiljno raste. Šta nam one govore? Da li te mere prevencije zaista daju rezultete? Jesu li te mere prevencije zaista izolovani? U kakvom su stanju?

dr Verica Jovanović

Niko nije pošteđen u ovoj epidemiji, niko ni kod nas ni u svetu od rizika obolevanja. Dakle, novi koronavirus napada sve nas. Ako govorimo o ustanovama socijalne zaštite, govorimo o jednom koja predstavlja najveću ciljnu populaciju gde postoje i druga oboljenja i komorbiditeti komorbiditeti i postoji veći rizik. Kad je u pitanju praćenje i rad Ministarstva za rad i drugih ustanova, govorimo o organizovanim merama preventive, koje podrazumevaju i način života korisnika. Ako rizik u populaciji postoji i ako postoji povećan broj obolelih u zemlji onda je veći rizik i za te grupe veći.

Šest organizacija, među kojima je i  Hjuman Rajts Voč, uputilo je otvoreno pismo premijerki, u kojoj od nje ali i od Ministarstva za rad i „Batuta“ traže podatke o ukupnom broju zaraženih i preminulih u ustanovama osoba sa invaliditetom i to počev od 11. marta ove godine. Oni navode da su te podatke tražili više puta i da ih nisu dobili. Zašto ih nisu dobili i kada ćete im dostaviti te podatke? 

dr Verica Jovanović

Treba u kontekstu svega dati i analizu, sami brojevi ne znače ništa, za šta je potrebno vreme. Podaci će biti dostavljeni.

Na koji način bi trebalo da budu zaštićeni domovi za stare?

dr Verica Jovanović

Posebne mere koje se odnose na preventivu su od posebnog značaja. Kada je u pitanju posećivanje bitne su preventivne mere kao što je maska i socijalna distanca. Zadovoljni smo primenama preventivnih mera, to pokazuju podaci o zarazi i smrtnosti u domovima za stare.

Da li je tačno da koronavirus moeže da izazove sterilitet?

dr Verica Jovanović

Ovaj virs utiče na karidovaskularni sistem, sistem za disanje, na sve sisteme organa, tako da nije isključeno da utiče i na genitalne organe, ali istraživanja tek treba da budu sprovedena.

Koja su to zvanična saznanja vezana za koronavirus koja su pouzdana?

dr Milika Ašanin

Prošlo je kratko vreme da bismo imali studije i pouzdane podatke. Ova infekcija jeste opasnija od ostalih, to nije običan grip. On u organizmu izaziva više udruženih problema pa je lečenje komplikovanije.

dr Verica Jovanović

Ono što znamo o širenju virusa nas upućuje na to šta su preporučene mere zaštite. Preporučuje se nošenje maski, higijena ruku i prostora. Takođe se preporučuju i mere socijalne distance.

dr Milika Ašanin

Pored pluća su zahvaćeni često i srce i bubrezi. Imamo pacijente koji su skoro imali srčana popuštanja i izlivanja vode u srčanoj kesi, kod nekih smo čak morali da punktiramo vodu. Tu reagujemo multidisciplinarno. Moramo da sistematizujemo ove podatke da bismo imali pouzdane pokazatelje.

dr Milika Ašanin

Klinički centar održava korak sa potrebama stanovništva. Primamo hitne pacijente i one kojima je potrebna pomoć zbog nekih hroničnmih stanja. Od danas imamo jednu novu jedinicu u KC gde se zbrinjavaju pacijenti sa hroničnim anemijama.

Do sada su ukupno zaražena 672 zdravstvena radnika, rekla je direktorka „Batuta“ Verica Jovanović.

Tokom poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo osam osoba.

Testirano je 9.436 osoba. Broj inficiranih koronavirusom porastao je za 339.

Na respiratoru su trenutno 162 osobe. Na bolničkom lečenju je 4.305 osoba.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare